Tractor in a field, an exhibition of modern technology

Za oporavak bh. poljoprivrede EU izdvojila 10 miliona KM

Evropska unija je investirala 10 miliona KM u poljoprivredno-prehrambeni sektor u Bosni i Hercegovini u okviru projekta za oporavak poljoprivrede.

Zahvaljujući ovom projektu u protekle tri i po godine omogućeno je očuvanje 1.463 radna mjesta, dok su otvorena 142, uključujući 42 “zelena posla”.

Ovaj projekat ojačao je postojeću infrastrukturu i kapacitete domaćih kompanija, te otvorio vrata daljim inovacijama i održivoj razvojnoj praksi u BiH, saopšteno je iz projekta “EU za oporavak poljoprivrede”.

Šef Odjeljenja za operacije Delegacije EU u BiH Đanluka Vanini naveo je da ovaj projekat simbolizuje opredijeljenost EU da pomogne kada je najpotrebnije.

“Ovaj projekat, poput opšte podrške EU sektoru poljoprivrede u BiH, pomaže proizvođačima da postanu otporniji, prilagodljiviji inovacijama i ekološki osvješteniji, povećavajući njihovu konkurentnost”, naveo je Vanini na skupu u Sarajevu.

Zamjenik rezidentnog predstavnika Razvojnog programa UN (UNDP) u BiH Viktor Munteanu naglasio je važnost održivog razvoja, te naveo da je ovaj projekat omogućio mnogim poljoprivrednicima ne samo da prebrode krizu, već i da izgrade otpornije poslovne modele.

Projekat “EU za oporavak poljoprivrede” zajednički su sproveli UNDP i Češka razvojna agencija.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*