Bosna i Hercegovina postala dijelom Programa Digitalna Europa

Ministar prometa i veza Bosne i Hercegovine Edin Forto potpisao je danas Sporazum o pridruživanju programu Digitalna Europa čiji je cilj približavanje digitalne tehnologije građanima, biznisima i javnoj upravi u EU i zemljama pridruženim programu, te izgradnja digitalne infrastrukture.

Bosna i Hercegovina, kako je rekao šef  Izaslanstva i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler, danas postaje dijelom lokomotive digitalne Europe kroz sudjelovanje u značajnom Programu Digitalna Europa u vrijednosti  7,5 milijardi eura.

–  Tri su stvari koje treba naglasiti  koje su značajni elementi programa, a prva je vještačka inteligencija,  što je aktualna tema u cijelom svijetu, dok je druga tema supercomputing kroz digitalnu revoluciju, jedan element u kojem BiH ima značajan potencijal. Ne radi se samo o vještačkoj inteligenciji i strojevima i uređajima već je značajna i treća komponenta koja se tiče ljudskih resursa i unaprjeđenja vještina – naveo je Sattler.

Ove aktivnosti se, kako je dodao, nadovezuju na sve ono što je urađeno u okviru jednog značajnog programa koji je podržala EU pod nazivom EU4DigitalSME. Kroz program je osiguravana podrška za mala i srednja poduzeća, te se radilo na uspostavi četiri digitalna inovacijska huba, dva u Sarajevu i po jedan u Tuzli i Banjoj Luci.

Sattler je podsjetio da je Plan rasta kao program predviđen za cijelu regiju i da je ukupna vrijednost oko šest milijardi eura za regiju. Naglasio je da je potrebno dodatne  posvećenosti i obveza koje će domaće vlasti  preuzeti kako bi BiH bila dijelom tog značajnog programa.  

Ministar prometa i veza Bosne i Hercegovine Edin Forto je pojasnio da se radi o međunarodnom ugovoru koji se radi sa Europskom komisijom. Naglasio je važnost pristupanja BiH tom programu koji može otvoriti privatnom sektoru, znanstveno istraživačkim institucijama, univerzitetima, hubovima, pristup sredstvima.

–  Danas će to potpisivanje biti simbolično s obzirom da sam ja to već obavio digitalno certifikatom koji mi je izdala Uprava za neizravno oporezivanje i mi zajedno sa IDDEEA BiH pokušavamo osvjestiti naš privatni sektor i naše građane da je ovo jednostavnije – dodao je Forto.

Prvi put BiH, kako je naveo, odnosno tvrtke i građani u ovom polju osjete ozbiljan napredak povlačenjem bespovratnih sredstava za razvijanje svojih biznisa, institucija, univerziteta, ali i  državnih ustanova.     

Događaj je  organiziran u sklopu projekta „Inovacije i digitalizacija malih i srednjih preduzeća u Bosni i Hercegovini – EU4DigitalSME”, koji  je usmjeren  na stvaranje poticajnog okruženja za mala i srednja poduzeća u cilju uspješne digitalne i inovacijske transformacije. Projekt kojeg sufinanciraju Europska unija (EU) i Savezno ministarstvo za ekonomsku suradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke (BMZ), implementira Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ).

Programska direktorica u GIZ BiH Eva Näher je navela da je projket počeo 2021 godine i da se fokusirao na uspostvljanje digitalnih inovacijskih hubova u BiH.

-Ova četiri digitalna inovacijska huba su temelj za provođenje programa Digitalna Europa, ovdje u BiH s obzirom da će nuditi usluge koje su bitne za provedbu digitalizacije. Naš fokus je bio na uvođenju digitalizacije, odnosno podizanju svijesti malih i srednjih poduzeća u zemlji  u vezi toga, tako da smo u okviru toga imali i obuku za više od 700 kompanija – istakla je  Näher.

Direktor Digital Storm DIH Edin Škaljić  čestitao je ulazak u digitalnu Europu.

– To je prekretnica za BiH i digitalizaciju privrede i društva generalno. Ulaskom u digitalnu Europu mi dobijamo veće pristupe resursima, mreži, financiranjima i više podrške za privredu i razvoj – naveo je Škaljić.  

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*