Konačno otkriveno kad se otvara najveći most u BiH

Denis Lasić, direktor Autocesta FBiH, osvrnuo na proces izgradnje autocesta u Federaciji BiH.

Referirajući se na izgradnju tunela Prenj, jednog od najzahtjevnijih infrastrukturnih projekata na Koridoru 5C, Lasić je kazao da bi izvođač radova trebao biti izabran u septembru, odnosno najkasnije u oktobru.

– Projekt je procijenjen na 550 miliona eura – kazao je Lasić, dodajući da se tu radi o početnoj cijeni jer je za očekivati da će se tokom izvođenja radova naići na poteškoće.

Tunel je, kako dodaje, dug 11,1 kilometar te će se graditi dvije tunelske cijevi.

Direktor Autocesta FBiH za Dnevnik RTV Herceg-Bosne kazao je da će Koridor 5C 2030. godine biti u potpunosti završen.

Most Počitelj

Na mostu Počitelj bilo je stanovitih problema. Dolazilo je do napuknuća, a prije par sedmica dogodio se i požar na samom mostu. Odgovarajući na pitanje kada se očekuje puštanje u promet mosta Počitelj, Lasić je kazao da se izvode završni radovi.

– Svaki smo dan u kontaktu i na terenu i s izvođačima. Otvaranje je tempirano za kraj juna, dakle pred sami početak ljetne sezone. Imali smo određenih poteškoća, i u samom kašnjenju u izgradnji. Kasnije su se pojavila i određena oštećenja koja smo, Bogu hvala, s izvođačem, nadzorima i projektantskom kućom koja je kvalitetno napravila projekt sanacije uspješno otklonili – kazao je Lasić.

Izrazio je uvjerenje da će se uskoro gotovo do Mostara moći doći autocestom.

U BiH, Hrvatskoj i Srbiji s jednim TAG-om

Nedavno je u Zagrebu potpisan ugovor pa će se autocestama kroz Hrvatsku i BiH moći voziti s jednim uređajem za naplatu. Upitan što to u praksi znači, Lasić je istaknuo da je tendencija povezivati se sa susjedima kroz zajedničko korištenje TAG uređaja te da je najdublja saradnja na tom polju s Republikom Hrvatskom.

– U sljedećih par dana izdat ćemo brošure, jumbo plakate… gdje ćemo naše građane obučiti o tome što sve trebaju uraditi kako bi taj TAG bio operativan – kazao je Lasić pojašnjavajući da će se trebati svratiti par minuta na prvo prodajno mjesto u RH, registrirati se te da će tada taj TAG uređaj biti obostran.

Lasić je najavio da ćemo za mjesec dana nešto slično imati i s Republikom Srbijom te da to već imamo s Republikom Srpskom.

Stanje po dionicama

Komentirajući dinamiku izgradnje cjelokupnog Koridora 5C, Lasić je kazao da će kroz idućih mjesec dana biti dodijeljena dionica Zenica – Poprikuše.

– Ljeto 2026. je tempirano vrijeme kada ćemo imati spoj od Sarajeva prema sjeveru, odnosno od Ivana prema sjeveru – kazao je Lasić.

Kazao je i da će se, što se tiče mostarskih dionica, tunel Kvanj i Mostar Jug-tunel Kvanj dodijeliti do sedmog mjeseca. Dodaje da će se, po sadašnjoj dinamici, Mostar Jug-Mostar Sjever dodijeliti maksimalno u devetom mjesecu.

– U ovoj sedmici razgovarat ćemo s kreditorima, prije svega evropskim bankama – kazao je Lasić dodajući da su oni već osigurali 600-700 miliona eura te da će im trebati garancija Vlade FBiH, koja je vlasnik Autocesta FBiH, da će se projekti završiti ako sredstava bude nedostajalo.

– Ne sumnjam da ćemo i započeti te radove kao i da ćemo raščistiti financijsku konstrukciju za ove tri dionice koje još nisu dodijeljene.

(biznisinfo.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*