UN uvrstio Izrael na crnu listu zemalja koje “štete djeci u zonama sukoba”

Ujedinjene nacije (UN) uvrstile su Izrael na “listu zemalja i grupa koje štete djeci u zonama sukoba”.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guterres obavijestio je o tom pitanju izraelskog vojnog atašea u Washingtonu, general-majora Hedija Silbermana, objavio je “Israel National News”.

Guterres je Silbermanu prenio da je odlučio da uz Rusiju, terorističke organizacije ISIS, Al-Kaidu i Boko Haram, i Izrael uvrsti na crnu listu “zemalja i organizacija koje štete djeci u zonama sukoba”.

Izrael, koji navodno nije uspio u svim svojim naporima da ubijedi generalnog sekretara UN-a Guterresa da odustane od ovog koraka, naći će se na crnoj listi koja će biti objavljena sljedeće sedmice.

Procjenjuje se da ime Države Izrael neće biti jasno navedeno na listi, ali će kao odgovorna za situaciju biti imenovana izraelska vojska.

Tijela još 54 Palestinca i mnogo povrijeđenih osoba stiglo je danas u bolnicu Al-Aksa u Pojasu Gaze, nakon izraelskih napada na područja u centralnom Pojasu Gaze.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra 2023. godine ubijeno je 36.586 Palestinaca, uključujući najmanje 15.328 djece i 10.171 žena, a 83.074 osobe su ranjene.

Prema izvještajima UN-a, u Gazi svakih deset minuta strada ili bude ranjeno jedno dijete.

Ured za medije vlade u Gazi objavio je u saopćenju od 3. juna da se 3.500 djece u Gazi suočava sa smrću zbog gladi.

bhrt

2 0 komentara

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*