Rusi rano jutros gađali Kijev, Ukrajinci tvrde da su zaustavili sve napade

Rusija je u srijedu rano ujutro izvela raketni i napad dronovima na Kijev, a preliminarne informacije pokazuju da u ukrajinskoj prijestolnici nije bilo povrijeđenih ili štete, saopćila je ukrajinska vojska.

Ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane uništili su svo vazdušno oružje prilikom približavanja gradu, rekao je Sergej Popko, šef vojne administracije Kijeva u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Dodao je da je, prema preliminarnim informacijama, Rusija u svom napadu koristila kombinaciju krstarećih i balističkih projektila, kao i dronove. Veličina napada nije odmah bila jasna.

Reuters nije mogao nezavisno da provjeri kakvo je oružje korišteno, ali su svjedoci rekli da se u Kijevu i okolini čulo nekoliko eksplozija koje su zvučale kao sistemi protivvazdušne odbrane.

Nije odmah poznato da li je bilo štete u Kijevskoj oblasti, koja okružuje prestonicu i koja je zasebna administrativna cjelina.

Upozorenja o vazdušnim napadima trajala su nekoliko sati širom Ukrajine, počevši ubrzo nakon ponoći, uključujući i regione koji graniče sa Poljskom koja je članica NATO-a.

Poljski i saveznički avioni aktivirani su iz predostrožnosti, saopštila je Operativna komanda poljskih oružanih snaga na mreži X. To je čest slučaj kada Rusija izvrši vazdušni napad na zapadne regione Ukrajine.

klix.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*