Delić: Usvojene izmjene Zakona o PIO, napravljen korak naprijed u priznavanju prava penzionera

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je danas u Sarajevu izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Nakon što je došlo do verbalnog okršaja i vrijeđanja između delegata Harisa Zahiragića i Ilije Ilića, klub Bošnjaka napustio je sjednicu. Poslije polusatne pauze delegati će odlučiti da li će sjednica biti nastavljena.

Usvojenim izmjenama i dopunama Zakona o PIO propisano je pravo da se invalidska penzija obezbjeđuje korisniku koji nije u obaveznom osiguranju. Do sada je ovo pravo bilo regulisano samo za porodičnu penziju.

Ovim se, kako je naglašeno, nastavlja rad na unaprjeđenju prava penzionera i osiguravanju pravednog i transparentnog penzijskog sistema.

Kako je saopćeno iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, usvojene izmjene prvenstveno imaju za cilj usklađivanje postojećih praksi sa pravnim okvirom, te formalno priznanje prava penzionera u skladu sa odlukom Ustavnog suda.

“Te izmjene zakona uključuju prepoznavanje i formalno priznavanje presude Ustavnog suda koja je već godinu dana u primjeni, te u praktičnom smislu ne donose nove promjene. Osim toga, obustava invalidskih i porodičnih penzija, o čemu se u medijima pokrenula diskusija, važno je istaknuti da ova obustava postoji već najmanje 40 godina, praktično od samog početka penzijskog sistema, te ostaje nepromijenjena usvajanjem ovih izmjena i dopuna”, objasnio je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Jedna od značajnijih novina, kako je kazao ministar, koju donose ove izmjene odnosi se na mogućnost rada penzionera.

Naime, iako je penzionerima i ranije bilo omogućeno da rade na privremenim i povremenim poslovima bez obustave penzije, ovom izmjenom Zakona, penzioneri koji su redovno otišli u penziju, sada mogu zasnovati radni odnos bez obustave penzije, a što je omogućeno presudom Ustavnog suda.

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH danas bi trebalo da razmatra, između ostalog, imenovanja novih članova radnih tijela Parlamenta, kao i nekoliko federalnih institucija te nacrt novog zakona o likvidacionom postupku.

(BHRT/RTV7)

Jedan komentar

  1. Usually I do not read article on blogs however I would like to say that this writeup very compelled me to take a look at and do it Your writing style has been amazed me Thank you very nice article

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*