Javna rasprava o Zakonu o unutrašnjoj trgovini FBiH u Zenici i Tuzli

Federalno ministarstvo trgovine (FMT) organizira javnu raspravu o Zakonu o unutrašnjoj trgovini u Zenici 13. lipnja u 12 sati, i u Tuzli 14. lipnja s početkom u 10 sati. Prva javna rasprava održana je prošlog tjedna u Mostaru na kojoj je najviše pozornosti izazvao član 17. spomenutog zakona, koji se odnosi na određivanje radnog vremena prodajnih objekata i neradnu nedjelju.

Nakon što su oba doma Parlamenta FBiH usvojila Nacrt zakona otvorena je javna rasprava u trajanju od 60 dana, a svoje prijedloge i sugestije zainteresirani mogu uputiti i putem elektronskog obrasca objavljenog na web stranici Ministarstva fmt.gov.ba.

Federalni ministar trgovine Amir Hasičević prilikom javne rasprave u Mostaru podsjetio je da su u izradu zakona bili uključeni svi akteri na koje se zakon odnosi, te da je tekst usklađen i s potrebama trgovaca, potrošača, sindikata, ali i sa evropskim zakonodavstvom. To su prepoznali i Vlada FBiH i parlamentarci i usvojili zakon u formi nacrta.

Javnom raspravom otvorena je mogućnost da i građani daju svoj doprinos konstruktivnim sugestijama.

”Svakodnevno dobivamo na desetine mailova, neke razmatramo, na neke odgovaramo, za neke imamo različite stavove. Javna rasprava doprinosi boljem razumijevanju određenih odredbi, a ovim zakonom je definirano jako puno bitnih stvari. Radi se na novom zakonu koji bi trebao zamijeniti dosadašnji, arhaični i nadamo se da ćemo u ovoj javnoj raspravi dobiti dobre primjedbe i sugestije te ćemo zajednički doći do cilja, a to je funkcionalan zakon koji se može provesti u praksi”, kazao je ministar Hasičević, izvijestilo je Federalno ministarstvo trgovine.

Najviše pozornosti u javnosti izazvao je član 17. ovog zakona koji se odnose na određivanje radnog vremena prodajnih objekata i neradnu nedjelju.

Ministar Hasičević podsjetio je da je namjera bila objedinjavanje propisa na razini Federacije, te da su analize pokazale da bi preraspodjela rada prodajnih objekata sa sedam na šest dana u tjednu bila višestruko korisna i za trgovce i za potrošače. S tim se složio i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić istaknuvši kako sva istraživanja pokazuju kako to ne utječe na promet trgovačkih centara.

(FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*