U ponedjeljak konferencija “Depolitizacija javne uprave u Federaciji BiH˝

Konferencija “Depolitizacija javne uprave u Federaciji Bosne i Hercegovine – Da li državom upravljaju podobni ili sposobni?” bit će održana sutra u Sarajevu.

Konferencija se organizuje u sklopu kampanje “Država.ba“ koju su Centri civilnih inicijativa (CCI) pokrenuli radi depolitizacije i departizacije javne uprave.

Ovom prilikom će predstavnici najviše zakonodavne i izvršne vlasti u Federaciji BiH i kantonima imati priliku predstaviti planove za ubrzavanje reforme javne uprave sa fokusom na depolitizaciju i profesionalizaciju, posebno prilikom imenovanja i zapošljavanja rukovodilaca i državnih službenika.

Istraživanje CCI-a pokazuje da se većina imenovanja u javnoj upravi vrši derogirajući institut javnog konkursa, konkurencije, izbora najboljih kandidata, a dajući isključivu prednost politički podobnim kandidatima.

Lične sposobnosti, znanje, iskustvo i integritet kandidata nisu presudni faktor prilikom imenovanja i zapošljavanja u javnom sektoru, već stranačka ili porodična veza, saopćeno je iz CCI-a.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*