Na Uborku i Sutini obilježena 32. godišnjica od zločina

Dan civilnih žrtava rata Mostara i 32. godišnjica od zločina na Uborku i Sutini obilježeni su u četvrtak u Mostaru, u organizaciji Zajednice porodica žrtava ubijenih na Uborku i Sutini 1992. i Udruženja građana civilnih žrtava rata Mostar.

Tom prilikom brojne delegacije položile su cvijeće na spomen – obilježjima na Uborku, Sutini i u Zaliku, a obilježavanju su, uz ostale, prisustvovali i predstavnici Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, potpredsjednik FBiH Igor Stojanović, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar, zamjenica šefa Misije u Ambasadi Sjedinjenih Država u Sarajevu Deborah Mennuti, predstavnici Vlade HNK-a te Grada i Gradskog vijeća Mostara.

Predsjednik Zajednice porodica žrtava ubijenih na Uborku i Sutini Adnin Hasić istakao je kako se danas obilježava Dan civilnih žrtava rata u Gradu Mostaru kojih ima, kako je kazao, više od 860, kao i 32. godišnjica od zločina na Uborku i Sutini koji su počinili pripadnici Vojske Republike Srpske uz podršku paravojnih jedinica i ostataka JNA.Na današnji dan prije 32 godine na lokalitetima Uborak i Sutina strijeljano je 114 nedužnih građana Mostara bošnjačke i hrvatske nacionalnosti. Dvanaest osumnjičenih za zločine na Uborku i Sutini više nije među živima, a umiru i svjedoci, međutim, mi smo tu da svake godine obilježavamo godišnjicu i da se sjetimo svih nedužnih žrtava u Gradu Mostaru koji su ubijeni tokom agresije na BiH te da na neki način vršimo inicijativu prema Tužilaštvu BiH da se konačno pred lice pravde izvedu najodgovorniji za ove zločine – naglasio je Hasić.

Kazao je i kako se Tužilaštvo BiH napokon, nakon 30 godina, aktivno uhvatilo u koštac s predmetom zločina na Uborku i Sutini.

– Iskreno se nadam da ćemo u skorom periodu doći do optužnice za ove zločine – poručio je Hasić.

Zamjenica šefa Misije u Ambasadi Sjedinjenih Država u Sarajevu Deborah Mennuti naglasila je u svom obraćanju kako je sjećanje na žrtve ključni korak na putu prema pomirenju.

– Zločini poput ovog počinjeni nad nedužnim i bespomoćnim ljudima, kada su civili silom odvođeni iz svojih domova i skloništa strašni su. Iako počinioci ovog zločina još uvijek nisu privedeni pravdi pozdravljamo napredak u istrazi postignut u skorije vrijeme te se nadamo da će oni biti procesuirani na odgovarajući način. Odajući počast ubijenima obavezujemo se da ćemo podržavati preživjele i nastaviti borbu za pravdu zajedno sa Zajednicom porodica žrtava ubijenih na Uborku i Sutini – poručila je Mennuti.

Na inicijativu Zajednice porodica žrtava ubijenih na Uborku i Sutini 1992. i podršku Grada Mostara, trenutno se izvode radovi na obnovi i rekonstrukciji spomen obilježja Sutina, gdje je prije 32 godine ekshumirana prva masovna grobnica u BiH.

(Vijesti.ba / FENA / RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*