FILE PHOTO: European Union flags flutter outside the EU Commission headquarters in Brussels, Belgium, September 28, 2022. REUTERS/Yves Herman//File Photo/File Photo

Lideri EU danas o raspodeli vodećih funkcija

Lideri EU danas će se sastati na neformalom sastanku u Briselu na kojem se očekuje da će, nakon izbora za Evropski parlament (EP), razgovarati o raspodeli vodećih funkcija u evropskim institucijama.

Evropski savjet, koji okuplja šefove država i vlada EU, ima centralnu ulogu u utvrđivanju budućih visokih funkcija u EU, odnosno ovo tijelo bira predsjednika Evropskog savjeta, predlaže kandidata za predsjednika Evropske komisije i imenuje visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku.

Ipak, kako se navodi na sajtu Evropskog parlamenta, ne očekuje se da će tokom neformalne večere biti donijete ikakve konačne odluke, ne samo zato što se zvanična odluka ne može donijeti na neformalnom sastanku, već i zato što predsjednik Evropskog savjeta mora da se konsultuje sa rukovodstvom Evropskog parlamenta.

Njemački kancelar Olaf Šolc, koji nije javno podržao Fon der Lajen, rekao je da vjeruje da će odluke o najvišim pozicijama u EU biti donijete vrlo brzo, uključujući ponovni izbor Fon der Lajen za predsjednicu EK.

Sastanku bi trebalo da prisustvuje i predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola.

Ukoliko lideri EU na sastanku Evropskog savjeta koji se održava 27. i 28. juna odluče da Fon der Lajen daju drugi mandat, poslanici EP bi o njenom izboru mogli da glasaju već 18. jula, tokom prve plenarne sjednice novog saziva EP, a u suprotnom o predsjedniku Komisije glasaće se sredinom septembra.

Lideri EU bi mogli tokom neformalnog sastanka da nastave i razgovore o strateškoj agendi EU, koja se definiše na početku svakog novog institucionalnog ciklusa.

bhrt

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*