Četvrti dan Eura – dueli u grupi E i okršaj Francuske i Austrije

Četvrti dan evropskog šampionata počinje duelom Belgije i Rumunije od 15 sati. Od 18 na teren će Belgija i Slovačka, dok će najzanimljivije biti u posljednjem terminu od 21  sat kada će snage odmjeriti Francuska i Austrija.

Porazom Srbije od Engleske 1:0 završen je i drugi duel u grupi C nakon remija Danske i Slovenije 1:1. Četvrtog dana igraju se dueli u jednoj od manje atraktivnih grupa – E.

Prvi će na teren u Munichu igrači Rumunije i Ukrajine, da bi potom Belgija i Slovačka zaigrali u Frankfurtu.

Dan će zatvoriti reprezentacije Austrije i Francuske u Düsseldorfu.

-Rumunija – Ukrajina (15 sati)-

Na Evropskom prvenstvu 2016. godine u Francuskoj, Rumunija je ponovo zaustavljena u grupnoj fazi. U grupi sa domaćinom Francuskom, Švicarskom i Albanijom. Takmičenje je završila sa jednim bodom. Prvenstvo u Engleskoj 2021. godine su propustili.

Rumunija je na iznenađenje mnogih kvalifikacije za ovaj turnir završila na prvoj poziciji u grupi i iza sebe ostavila Švajcarsku, Izrael, Bjelorusiju i Andoru.

Izabranici Edvarda Jordanescua imali su 22 boda, čak pet više od Švicaraca, dok su ostvarili 11 golova pozitivne razlike.

Selektor Edvard Jordanescu nema veliki broj zvučnih imena u svom sastavu, ali je naučio ekipu da zajedno napada, a ono što je najbitnije da se zajedno brani i to je funkcionisalo perfektno. To su pokazali primanjem svega pet golova na 10 utakmica u kvalifikacijama.

U timu Rumunije teško je izdvojiti neku zvijezdu, ali je jedan od boljih igrača Janis Hadži, fudbaler Alavesa. Od njega se očekuje kreacija u napadu, dok bi odbranu pod kontrolom trebalo da drži Radu Dragušin, igrač Tottenhama.

Kapiten ekipe i njen plejmejker je iskusni Nikolaje Stanču koji je napunio 31. godinu i igra u ligi Saudijske Arabije.

Najopasniji ofanzivni igrač ekipe je krilo Parme Denis Man.

Njihov prvi rival, Ukrajina cilja na pobjedu.

Nakon raspada SSSR-a Ukrajina je dugo “lutala” u bespuću loših rezultata. Sve do 2012. godine ova selekcija nije uspjevala da napravi značajniji iskorak.

U posljednjih desetak godina njihove selekcije značajno napreduju, a ekipa ima veliki broj talentovanih fudbalera.

Ukrajina ima veliki broj igrača u Premijer ligi, i skoro svi su na počecima svojih karijera. 

U kvalifikacijama su imali jako tešku grupu. Završili su treći nakon Engleske i Italije, a do Eura su se domogli kroz baraž.

Aleksandar Zinčenko kapiten je i najbolji fudbaler Ukrajine u posljednjoj deceniji. Iako nije dobijao mnogo prostora u Arsenalu u finišu sezone, svakako je neko na koga će Rumunija morati da obrati dosta pažnje.

Na golu imaju pouzdanog golmana Reala Lunjina koji je maksimalno iskoristio šansu koja mu se ukazala ove godine povredom prvog golmana Tiba Kurtoe.

Ilija Zabarnji standardan je u Bournemouthu i smatra se jednim od najtalentovanijih štopera u generaciji. U napadu su Mudrik, fudbaler Chelsea koji se nije najbolje aklimatizovao, ali i najbolji golgeter španske lige Artjom Dovbik.

-Belgija – Slovačka (18 sati)-

Reprezentacija Belgije u posljednjoj deceniji poznata je kao selekcija sa velikim brojem zvučnih imena, ali i beznačajnih rezultata.

Ovom utakmicom počinje njihov pohod ka konačnom iskupljenju generacije fudbalera kojoj je ovo vjerovatno posljednje veliko takmičenje.

Kvalifikacije, “Crveni đavoli” završili su na prvoj poziciji grupe F. Upisali su šest pobjeda, dva remija i nisu nijednom poraženi. Imali su 18 golova pozitivne razlike.

Selektor Domeniko Tedesko ima jako težak zadatak – da uhvati posljednji voz sa zlatnom generacijom Belgije uspije da osvoji neku od medalja na Evropskom šampionatu. Njemu je prvi meč najbitniji jer bi sve osim ubjedljive pobede unijelo nesigurnost u tim.

Nije još mnogo partija u dresu reprezentacije ostalo ni u nogama Aksela Vitsela, Jana Vertongena, Tome Menijea, Kevin de Bruyne, Janika Karaska i Romelua Lukakua. Upravo su oni lideri ekipe i nosioci igre.

Kevin de Bruyne, fudbaler City jedan je od najboljih fudbalera na svojoj poziciji, a koliko znači ekipi govori i podatak da mu je ponuđen novi ugovor.

De Bruyne igra na poziciji ofanzivnog veznog irača, a ujedno je i organizator igre kako u timu, tako i u reprezentaciji.

Stubovi defanzive su Jan Vertongen i Axel Witsel kojima je ovo posljednje veliko takmičenje na kojima učestvuju s obzirom da su ušli u pozne igračke godine.

Uz pomenutog Romelua Lukakua, očekivaće se dosta od Jeremija Dokua. Najtalentovaniji fudbaler nove generacije izrazito je opasan kada krene u prodor ka golu rivala.

Slovačka je autsajder i u grupi i na prvenstvu, ali je timskom igrom u kvalifikacijama pokazala da organizovanošću može da se nadmeće sa evropskim ekipama.

Ima izuztno disciplinovanu ekipu, dobru odbranu koju drže Dubravka, Škrinjar i Hanko, dok u veznom redu ima Lobotku. Problem reprezentaciji je izostanak igrača koji je ozbiljna pretnja po gol rivala.

Jedini fudbaler koji se istakao kao pouzdano oružje u napadu je fudbaler Sparte Lukaš Haraslin koji igra na poziciji krila.

Italijanski stručnjak Francesco Calcona uspio je da uigra ekipu. Selekciju Slovačke je sa klupe vodio 17 puta, a upisali su osam pobjeda, pet remija i četiri poraza uz deset golova pozitivne razlike.

Ekipu predvodi kapiten Milan Škrinjar, fudbaler PSG-a. Jedan je od najpouzdanijih štopera u Evropi i sa Davidom Hankom iz Feyenoorda stub je odbrane ekipe.

Njima se pridodaje i vremešni, ali iskusni Martin Dubravka, golman Tottenhama.

Stanislav Lobotka, fudbaler Napolia, zadužen je za organizaciju igre i povezivanje odbrane i napada. Iako u timu najčešće igra defanzivnog veznog, zbog manjka kvalitetnog igračkog kadra, nerijetko je on taj koji ulazi duboko u protivničku polovinu organizujući napad.

Lijevo krilo, Lukaš Haraslin najopasnija je prijetnja u napadu zbog svoje brzine i kontrole lopte. Na pet mečeva u kvalifikacijama upisao je tri gola i asistenciju.

-Austrija – Francuska (21 sat)-

Pred Austrijom je jako težak zadatak u uvodnom meču u kojem je očigledno da je Francuska favorit.

Zemlja u kojoj su sportovi na snijegu popularniji od onih na travi posljednjih godina je sve prisutniji i sve značajniji faktor u fudbalu, ali ne može se pohvaliti velikim iskustvom, a ni zapaženim rezultatima na prvenstvima Evrope.

Treće uzastopno Evropsko prvenstvo Austrijanci su izborili kao drugoplasirana selekcija u kvalifikacionoj grupi F, u kojoj su bili Belgija, Švedska, Azerbejdžan i Estonija.

Ralf Ragnik je počeo neslavno, ispadanjem iz Lige A Lige nacija, ali je opravdao povjerenje vodeći Austrijance kroz kvalifikacije za Euro, što je povećalo i želje navijača koji sada očekuju iskorak.

Reprezentaciju Austrije će i u Njemačkoj predvoditi iskusni napadač Intera Marko Arnautović – rekorder po broju nastupa za nacionalni tim i drugi na vječnoj listi strijelaca.

Nosioci igre biće i Marsel Sabicer, iza kojeg je sjajna sezona i finale Lige šampiona sa Borussia iz Dortmunda, defanzivac Bolonje Štefan Poš, vezista RB Leipziga Kristof Baumgartner i Konrad Lajmer, koji je prošle godine upravo iz Leipziga prešao u Bayern Minhen.

Očekivano, najviše reprezentativaca Austrije dolazi iz njemačke Bundeslige, ali značajan broj fudbalera državnog tima igra i u domaćem prvenstvu. Čak četvorica brane boje bečkog Rapida.

Austrija će svoju šansu tražiti defanzivom pa igrom u tranziciji.

Od posljednja četiri velika takmičenja, Francuzi su na tri bili finalisti, ali im titula šampiona Evrope izmiče još od 2000.

“Galski petlovi” su dominantno prošli kroz kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj. Niko u grupi B nije uspio da ih pobjedi, postigli su 29, a primili svega tri gola. Samo su im Grci u nevažnom posljednjem kolu uzeli bod.

Didije Dešan je selektor Francuske već 12 godina, a tako će biti i na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj. Poprilično dobro poznaje svoje igrače i to je pored kvaliteta koji oni posjeduju jedna od najvećih prednosti ekipe.

“Trikolori” imaju pregršt kvalitetnih fudbalera na svim pozicijama, ali svaki budući protivnik “trikolora” najprije će se zapitati kakve su mu šanse kada pogleda napadački arsenal Francuske.

“Galski petlovi” u timu imaju trojicu napadača koji su među četiri najbolja strijelca u historiji francuske reprezentacije. Rekorder je veteran Olivije Žiru, a Antoan Grizman i jedan od najboljih igrača svijeta Kilijan Mbape mogli bi već u Njemačkoj da nadmaše drugoplasiranog na vječnoj listi – legendarnog Thierry Henrya.

Kao da to nije dovoljno, tu su i brzonogi Kingsli Koman, Interov Markus Tiram i dvojica Mbapeovih saigrača iz Pariza – Usman Dembele i Randal Kolo Muani.

Konce igre na sredini terena vući će visoki Antoan Rabio i spretni dvojac iz Real Madrida – Eduardo Kamavinga i Orelijen Čuameni.

Najveće iznenađenje selektor Didije Dešan je napravio uručivši poziv iskusnom Engolo Kanteu. Nekada jedan od najboljih defanzivnih veznih igrača na svijetu nije igrao za nacionalni tim još od juna 2022. godine.

Raspored mečeva četvrtog dana Evropskog prvenstva:

E: Rumunija – Ukrajina (15 sati, Munich)

E: Belgija – Slovačka (18 sati, Frankfurt)

D: Austrija – Francuska (21 sat, Dusseldorf )

(federalna.ba/Beta/RTV7)



Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*