Soccer Football - Euro 2024 - Group E - Belgium v Romania - Cologne Stadium, Cologne, Germany - June 22, 2024 Belgium's Youri Tielemans celebrates scoring their first goal with Dodi Lukebakio and Amadou Onana REUTERS/Wolfgang Rattay

Belgijanci slomili otpor Rumunije

Fudbaleri Belgije savladali su Rumuniju rezultatom 2:0 u drugom kolu grupne faze Evropskog prvenstva u Njemačkoj.

Belgijanci su krenuli silovito i već u prvom napadu uspjeli su postići pogodak. Romelu Lukaku je primio loptu u šesnaestercu u 2. minuti, vratio ju je do Tielemansa koji je sa 20 metara postigao pogodak.

Mogla je Belgija do drugog gola u 18. minuti, no šut Lukebakija odbranio je Nita.

Prvu pravu priliku Rumuni su imali u 37. minuti. Man je pokušao, ali je njegov šut odbranio Casteels.

To je faktički bilo sve u prvom poluvremenu.

U drugom Rumuni su pokušali igrati nešto slobodnije. Krenuli su naprijed od samog starta utakmice. Mihaila je u 48. minuti imao sjajnu šansu, ali je njegov šut otišao preko gola.

Samo četiri minute kasnije odgovorila je Belgija. Kevin De Bruyne je bio u šansi, ali njegov šut nije bio precizan, pa je lopta otišla pored gola.

U 63. minuti Belgija je imala kontranapad sa četiri napadača na četiri defanzivca, no Doku je odlučio da želi sve utraditi sam, šutirao je, ali pogodio vanjski dio mreže.

Polovinom drugog poluvremena i jedni i drugi su zaboravili taktiku, pa su se šanse redale kao na traci. U 64. minuti Romelu Lukaku je pogodio mrežu Rumunije, ali je njegov gol poništen zbog ofsajda. Bio je to treći poništeni gol brlgijskom gorostasu na ovom Evropskom prvenstvu.

Samo dva minuta kasnije Lukaku je ponovo oprobao šut, ali ovaj put brani Nita. U 67. minuti nova šansa za Belgiju, ali ovaj put De Bruyne nije bio precizan.

Samo minut kasnije Rumuni su bili u dobroj šansi. Otvorila se prilika Manu da zaprijeti, ali Casteels je sjajnom odbranom skinuo njegov šut.

Belgija je konačno postigla drugi pogodak. Casteels je ispucao loptu, rumunska zadnja linija je loše reagovala, a lopta prošla do De Bruynea koji je sa ruba kaznenog protstora proslijedio loptu u mrežu.

Za više od toga nije bilo kvalitetnih prilika, oba tima su pred kraj meča djelovala umorno , pa je utakmica završena rezultatom 2:0.

Sada sve četiri reprezentacije imaju po pobjedu i odlazak u osminu finala Eura bit će riješeno u posljednjem kolu grupne faze.

n1

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*