Uspomena na svirepo ubijenog sportistu: U Tuzli postavljen koš Edina Salaharevića

Tuzla je dobila prvi koš posvećen Edinu Edi Salahareviću, mladiću koji je bio najbolji košarkaš bivše Jugoslavije u svojoj generaciji.

Nažalost, njegov život tragično je prekinut u vihoru rata, kada je sa samo 19 godina, nakon mučenja, torture i prebijanja, ubijen u logoru Sušica 1992. godine od strane srpskih vojnih snaga.

Ovaj simbolični čin, neposredno pred godišnjicu njegovog brutalnog ubistva 13. septembra 1992. godine, rezultat je inicijative i predanosti Tuzlaka Adnana Behrema. Vođen željom da očuva sjećanje na Edina, mladića koji je ostavio neizbrisiv trag u srcima Vlaseničana, Tuzlaka i svih drugih graðana BiH, Behrem je odlučio realizovati ovu ideju.

Koš je postavljen na vanjskom igralištu Osnovne škole “Sjenjak,” mjestu gdje će djeca i mladi provoditi svoje slobodno vrijeme, što nosi posebno simbolično značenje.

Edin Salaharević bio je poznat po svojoj ljubavi prema sportu, naročito prema košarci, pa će ovaj koš sada služiti kao trajni podsjetnik na njegovu strast i talenat. Godišnjica Edinovog ubistva, koja se obilježava svakog 13. septembra, ostaje bolna rana u kolektivnom sjećanju Vlaseničana, ali i svih građana Bosne i Hercegovine.

Iako vrijeme prolazi, tuga za izgubljenim životima ne jenjava, a ovakvi gestovi doprinose očuvanju sjećanja na one koji su prerano otišli. Edinov koš na Sjenjaku sada stoji kao tihi čuvar uspomena, pozivajući sve koji prolaze da se prisjete hrabrosti, snova i nade mladih ljudi, koji su svojim životima platili cijenu rata.

/S.P./

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*