U Pojasu Gaze od 7. oktobra prošle godine ubijena 40.972 Palestinca

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra prošle godine ubijena su 40.972 Palestinca.

Iz Ministarstva zdravstva u Gazi saopćili su informacije o napadima koje Izrael izvodi na Pojas Gaze već 338 dana. Kako su naveli, izraelska vojska u posljednja 24 sata izvršila je tri masakra u raznim dijelovima Pojasa Gaze, a u napadima su ubijena još 33 Palestinca, a 145 je ranjeno.

Zabilježeno je da je broj ubijenih u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra porastao na 40.972, a ranjenih na 94.761.

Pod ruševinama i pored puta još ima mrtvih, ali medicinski timovi i službenici civilne zaštite ne mogu doći do tijela zbog prepreke izraelskih snaga, navodi se u saopćenju.

Nestašica pitke vode

 Nestašica pitke vode u Gazi jedan je od ključnih egzistencijalnih pitanja tokom izraelskih napada na infrastrukturu i civile diljem Pojasa Gaze.

Ljudi sa kanisterima u redovima za vodu svakodnevni je prizor, koji ukazuje na razmjere humanitarne katastrofe.

Među onima koji mjesecima sa praznim kanisterima čekaju na vodu, veliki je broj djece.

Kršeći rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a koja zahtijeva hitan prekid vatre, Izrael se suočio s međunarodnom osudom usljed kontinuirane ofanzive na Gazu nakon napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra prošle godine.

Veliki dijelovi Gaze su u ruševinama, a blokirana je i dostava hrane, čiste vode i lijekova.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, čijom je najnovijom presudom Tel Avivu naloženo da odmah zaustavi vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata prije nego što je napadnut, 6. maja.

(BHRT)

4 0 komentara

  1. allegheny county real estate Hi there to all, for the reason that I am genuinely keen of reading this website’s post to be updated on a regular basis. It carries pleasant stuff.

  2. Wow wonderful blog layout How long have you been blogging for you make blogging look easy The overall look of your site is great as well as the content

  3. Nicee bllog here! Also your weeb sitte loads up fast!
    Whhat host are youu using? Caan I get your affiliat
    lknk to your host? I wwish my ite loaed uup as quickly as yours lol

  4. Thwnks designed ffor sharingg such a goo thought, article iis nice, thas why i have read iit entirely

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*