Hladna fronta stigla u Sloveniju i Hrvatsku, pao i snijeg: Narednih dana u BiH hladnije do 20 stepeni

Kako su meteorolozi i najavili, u Sloveniju i Hrvatsku je stigla drastična promjena vremena koja se narednih dana očekuje i u Bosni i Hercegovini.

Olujna fronta stiže iz Italije i Slovenije i njeni dijelovi već su zahvatili zapadne krajeve Hrvatske. U pojedinim dijelovima Dalmacije su se mogle vidjeti pijavice.

Građani su javili i kako su poplavljeni brojni podrumi i začepljeni odvodi.

Zbog jakog nevremena u Sloveniji, poplavljeni su neki magistralni i regionalni putevi.

Kako javlja meteorološki portal Neurje.si, automatske stanice u slovenskoj Istri već su zabilježile da je palo više od 60 litara kiše.

U međuvremenu je hladna fronta stigla do sjevera Slovenije. Na Vršiču, najvišem slovenačkom putnom planinskom prevoju koji je visok 1.611 metara, već pada snijeg.

Hladna fronta neće zaobići ni našu zemlju. Tako se već sutra očekuje nevrijeme uz kišu i pljuskove, a u drugom dijelu dana je na planinama moguć i snijeg.

Kako navodi Bh. meteo, građane ne treba zavarati kratkotrajna južina jer se očekuje pad temperature za 10 do 20 stepeni u odnosu na današnje iznose.

Jugo je u postepenom jačanju i u narednim satima u većem dijelu zemlje zapuhat će slab do umjeren, u višim krajevima jak do olujan. Kako dan bude odmicao, kiša i lokalni pljuskovi sa grmljavinom biće sve česća pojava na sjeverozapadu, zapadu, dielimično sjeveru i jugu zemlje.

Ponegdje je moguće i nevrijeme. Istočnije, u ostalim krajevima veći dio dana suho i pretežno sunčano.

Iza 15 sati najprije u Krajini, a večeras i tokom sutrašnjeg dana i u ostatku zemlje prodorom hladne fronte osjetno zahlađenje uz okretanje vjetra na sjeverac. Uz frontu idu padavine koje će nakon zapada, večeras i sutra prijepodne zahvatiti i ostatak naše zemlje. Tmurno, prohladno i kišovito vrijeme nastavlja se i u danima vikenda. Pojedini vrhovi najviših planina uz prvi ovosezonski snijeg, a uz pojačan sjeverac i buru biće to utisak kasne jeseni, piše Bh. meteo.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*