Ministar rada i socijalne politike FBiH odbio smanjenje boračkih penzija

Ministar rada i socijalne politike Federacije BiH Milan Mandilović uputio je danas odgovor Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje u kojem je odbio prijedlog smanjenja koeficijenta penzija korisnicima koji su penzionisani na osnovu Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Zbog nedostatka sredstava i povećanja broja korisnika ove penzije, Zavod PIO/MIO je zatražio od ministra Mandilovića da uputi prijedlog Vladi Federacije BiH kojim bi koeficijent ovih boračkih penzija bio smanjen na 0.432.

I pored toga što je Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata odbilo da se izjasni o ovom pitanju, Mandilović je u odgovoru na zahtjev Zavoda PiO/MiO naveo da “imajući u vidu ukupnu socijalno-ekonomsku situaciju boračke populacije, odnosno korisnika penzija ostvarenih po ovom zakonu, smanjenje isplatnog koeficijenta predloženo od strane Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, dovelo bi ih u još nezavidniji položaj”.

On rješenje problema vidi kroz dalje uštede i angažovanje unutrašnjih rezervi, odnosno kroz rebalans Budžeta Federacije BiH za 2015. godinu.

U kratkom komentaru, Mandilović je izjavio da “u Federaciji BiH i u ovoj zemlji uopšte, ima jako puno drugih troškova i stavki gdje se mogu ostvariti uštede. Na liniji reformske politike i programa nove Vlade Federacije BiH svi trebamo podnijeti teret reformi i ušteda, ali penzioneri, invalidi i boračka populacija su zadnja grupacija stanovništva u čija prava treba zadirati. Ako im ne možemo poboljšati finansijsku situaciju, makar je ne smijemo pogoršavati”, soapćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*