Mektić i Ostojić: Pitanje sigurnosti mora se posmatrati regionalno

Ministar unutrašnjih poslova Republike Hrvatske i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Ranko Ostojić i Dragan Mektić ocijenili su danas nakon sastanka u Sarajevu da se pitanje sigurnosti ne može posmatrati izolirano na području zapadnog Balkana.

Naglasili su da se u tom polju treba djelovati na principu dobre saradnje stvarajući tako sigurnije okruženje za građane svih država regiona.

Ministri su razgovarali o načinu i putu BiH u Evropsku uniju te je potvrđena volja Hrvatske da BiH pomogne na tom putu da bi što prije prihvatila neophodne evropske standarde i ispunjavala obaveze.

Razgovarano je i o načinima na koje se Hrvatska bori protiv korupcije i organiziranog kriminala da bi BiH mogla primijeniti dobra iskustava.

Mektić je kazao da bi uskoro trebala biti formira mješovita komisija za pitanje granice i graničnih prijelaza da bi se dogovaralo o pitanjima prekategorizacije nekih graničnih prijelaza i poboljšanju prelaska granice posebno onih mjesta preko kojih se u BiH može doći samo preko Hrvatske.

Hrvatska je kao članica Evropske unije aplicirala za pristupanje Šengenskom sporazumu i ulasku u Šengen zonu te slijedi evaulacija svih standarda, a najavljeno je da će Hrvatska BiH donirati softvere za rad na granici u vrijednosti oko 10 miliona dolara da bi BiH poboljšala graničnu sigurnost.

Mektić je podsjetio da dvije zemlje dijele oko 1.000 km granice i za Hrvatsku će ulazak u Šengen zonu biti veliki sigurnosni izazov, ali i BiH će imati svoj dio odgovornosti da dokaže da je spremna i opredijeljena da štiti vanjsku granicu Šengen zone i Evropske unije.

Državni ministar sigurnosti Dragan Mektić upoznao je Ostojića o situaciji u BiH kada je u pitanju terorizam i terorističke prijetnje te je dogovoreno da se radi na postizanju značajnijeg nivoa saradnje da bismo se uspješnije borili protiv sigurnsonih izazova.

– To je važno i za Hrvatsku posebno kada je u pitanju turizam jer bi teroristički napadi mogli stvarati određenu vrstu nesigurnosti u regionu i proizvoditi nestabilnost i strah kod turista – istaknuo je Mektić dadajući da je Ostojića upoznao šta planira preduzeti u borbi protiv svih radikalnih oblika ponašanja u BiH.

Ministar Ostojić je također naglasio da je za Hrvastku važan visoki nivo sigurnosti u BiH.

– Za Hrvatsku je podnešenje zahtjeva za ulazak u Šengen nacionalni interes. To možemo napraviti 1. jula. Pismo spremnosti smo predali i očekuje nas tehnička evoulacija koja počinje iza 1. jula – pojasnio je Ostojić.

Očekuje se da se u idućoj godini utvrdi da je hrvatska granična policija  svojim kapacitetima i opremom spremna braniti vanjsku granicu EU, a potom bi trebala uslijediti politička odluka o tome da li će Hrvatska postati dio Šengen zone.

Mišljenja je također, da se sigurnosne prijetnje itekako odražavaju i na turizam u Hrvatskoj, dodajući da je terorizam globalni problem i nema zemlje koja može sa sigurnošću reći da neće biti pogođena, posebno ako se zna da motivi za to mogu biti različiti.

(RTV7/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*