Prof. Norman Sartorius održao predavanje na Medicinskom fakultetu u Tuzli

Na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli danas je održana konferencija za medije i predavanje eksperta psihijatrije pro. dr. Normana Sartoriusa.

Norman Sartorius, univerzitetski profesor i jedan od najistaknutijih psihijatara svoje generacije, predavač je u okviru konsultativnog procesa o razvoju održivih antistigma programa i programa socijalne inkluzije osoba oboljelih od duševnih bolesti, koji se dešavaju u sklopu aktivnosti Projekta mentalnog zdravlja u BiH.

S tim u vezi današnje predavanje odnosilo se na „Nove postavke u borbi protiv stigme vezane uz duševne bolesti“.Projekat mentalnog zdravlja u BiH podržava uspostavljanje dugoročno održivih mehanizama s ciljem smanjenja i suzbijanja stigme, diskriminacije i socijalne isključenosti lica s mentalnim poremećajima, kako bi se osiguralo pružanje jednakih prilika za sve i stvorili uslovi za unapređenje kvaliteta života ovih lica i njihovih porodica.

Veliko zadovoljstvo zbog učešća u ovom projektu iskazali su predstavnici Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

“Stigma koja ide uz duševnog bolesnika je univerzalna, sve više je izraženija što je sredina manje razvijena i predavanje prof.Sartoriusa je dobra prilika da svi naučimo nešto više o ovom problemu”, smatra Osman Sinanović, šef katedre za neurologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Projekat implementira Asocijacija XY u saradnji sa Federalnim ministarstvom zdravstva i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske uz podršku Vlade Švicarske.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*