Nastavak suđenja Bosniću zakazan za 27. maj

Vještačenjem mobilnih telefona osoba uhapšenih u akciji “Damask” utvrđeno je da su neki od njih imali telefonske kontakte sa Huseinom Bilalom Bosnićem, optuženim za javno podsticanje na terorističke aktivnosti, izjavio je danas u Sudu Bosne i Hercegovine Irhad Kos, vještak za informatičku tehnologiju, inspektor Agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA).

Kos je rekao da su pronašli Bosnićev memorisan broj u telefonima uhapšenih Ibre Delića, Senada Hukića, Adema Karamuje i Elvira Muratovića.

On je naveo da je po naredbi Tužilaštva Bosne i Hercegovine radio i ekspertizu devet video-materijala Bosnićevih hudbi, koje su bez zabrana tokom 2013. i 2014. godine bile postavljene na “Jutjubu”.

Kos je rekao da nije ulazio u sadržaj tih snimaka, već je njegov zadatak bio da skine taj materijal sa interneta, pohrani ga i napravi njegov print-skrin.

On je objasnio način na koji je “skidao zamrznute slike sa ekrana”, te dodao da ne može sa sigurnošću tvrditi ko je objavio snimke.

Po okončanju Kosovog vještačenja, tužilac Dubravko Čampara uložio je materijalne dokaze, među kojima su fotografije i video-zapisi na kojima se nalazi optuženi Bosnić.

Advokat Adil Lozo usprotivio se izvođenju tih dokaza, jer smatra da su nezakoniti.

“Ti dokazi su, najvjerovatnije, nastali špijuniranjem ljudi koji idu u džamiju ili se okupljaju u privatnom ambijentu. Te fotografije trebalo bi da dokažu nešto što meni uopšte nije jasno, jer ne znam ni ja više o čemu je riječ”, rekao je Lozo novinarima nakon ročišta.

Bosnić je optužen za javno podsticanje na terorističke aktivnosti u vezi sa krivičnim djelima vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organiziranje terorističke grupe.

Tužilaštvo ga tereti da je tokom 2013. i 2014. godine, kao pripadnik selefijske zajednice organizirane na području Bosne i Hercegovine, van zvaničnih institucija Islamske zajednice, u nekoliko gradova kao što su zajednice u Velikoj Kladuši i Gornjoj Maoči, radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u Bosni i Hercegovini i regionu, svjesno sa pozicije vjerskog autoriteta javno podstrekavao druge da se priključe terorističkim organizacijama.

Nastavak suđenja zakazan je za 27. maj, kada će biti pušteni dijelovi snimaka hudbi i predavanja optuženog Bosnića.

(BHTV/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*