Spreča izlila na nekoliko općina

Prema izvještaju Kantonalog uprave Civilne zaštite vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07,00 sati iznosio je 198,44 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.) u odnosu na mjerenje jučer u 07,00 nivo je viši za 13 cm. Ispust kroz temeljne otvore brane iznosi 17,4 m3/s.

U toku protekla 24 sata, vatrogasne jedinice na području Tuzlanskog kantona, osim nekoliko tehničkih, nisu imale intervencije na gašenju požara.

Prema izvještajima OSCZ na području Tuzlanskog kantona stanje na poplavljnim područjima je sledeće:

Na području općine Gračanica rijeka Spreča se izlila i priobalno poplavila oko 15 Ha poljoprivrednog zemljišta. Vodostaj na mjernom mjestu Karanovac jutros u 07,00 sati bio je 305 cm, visina vodostaja kada se poduzimaju mjere zaštite od poplava je 300 cm.

Na području općine Gradačac, dana 25.05.2015. godine uslijed veće količine padavina došlo je do izlijevanja lokalnog vodotoka u naselju Mionica i plavaljenja oko 12 duluma poljoprivrednog zemljišta. Nema ugroženih objekata.

Na području općine Doboj Istok rijeka Spreča se izlila i poplavila oko 100 hektara poljoprivrednog zemljišta na prostoru između korita rijeke Spreče i magistralnog puta M4 Doboj-Tuzla.

U naselju Luke, MZ Klokotnica, u vodenom okruženju nalaze se 3 stambena objekta. Rijeka Lukavica je u naselju Subašići probila nasip i ugrozila jedan stambeni objekat. Za sada svi putni pravci su prohodni, nema prekida u snabdijevanju vodom i električnom energijom.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*