Popularni Lolek i Bolek su stvarno postojali

Najpoznatije poljske crtane likove, dvojicu braće, tvorac Nehrebecki osmislio je po karakterima svojih sinova. Ovaj crtani film prvi se put pojavio 1964. godine.

Jedan je crn i visok, drugi nizak, okruglast, rijetke razbarušene kose. Oni su Bolek i Lolek, dva oprečna brata, jedan spretan, drugi smotan. Ujedno su najslavniji poljski crtani junaci, uz koje su odrastale i generacije djece u Hrvatskoj.

Bolek i Lolek su deminutivi imena Boleslav i Karol, a temelje se na stvarnim likovima, sinovima autora crtića Vladislava Nehrebeckog. Uz njega, na filmovima su radili i Alfred Ledvig te Lešek Meh.

Ovaj crtani film prvi se put pojavio 1964., nakon čega je u sljedeće 22 godine napravljeno oko 150 kratkih epizoda te još dva dugometražna filma. Lolek i Bolek su progovorili u filmovima iz 1980-ih, pred svoj završetak 1986., dok su prije toga bili nijemi. Ovaj najpopularniji poljski crtani film svih vremena s mnogo je uspjeha prikazivan u zemljama istočne Europe, ali i u Francuskoj, gdje se zvao “Bolesław et Karol” te u Engleskoj, kao “Jym & Jam” ili “Bennie and Lennie”.

U Poljskoj, njihovoj rodnoj zemlji, nekoliko gradskih ulica nosi njihova imena, dok je 2012. godine spomenik koji ih prikazuje podignut u Bjelsko Bjali, gdje je studio animiranih filmova u kojem su stvarali filmove o ova dva legendarna mališana, piše 24 sata.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*