Hill: Politika odvlači pažnju od ekonomskih problema građana BiH

Zamjenik šefa misije Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Nicholas Hill izjavio je danas u Banjoj Luci da su veliki problem s kojim se suočavaju građani BiH ekonomske politike, ali da pažnju s tog pitanju odvlače politike teme.

“Do one mjere dok se fokus drži na političkim pitanjima to je odvlačenje pažnje od ekonomskih problema”, ukazao je Hill u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

On je danas u Banjoj Luci prisustvovao Sajmu na kojem su predstavljeni projekti 55 nevladinih organizacija iz cijele Bosne i Hercegovine.

Hill je naglasio da nevladine organizacije igraju veoma važnu ulogu u demokratskom društvu i da je njihova nezavisnost ključna.

Ponovio je i da je Ambasada SAD-a bila zabrinuta zbog najava usvajanja zakona o javnosti rada neprofitnih organizacija u RS.

“Drago nam je da taj zakon na kraju nije usvojen, a nastavit ćemo pratiti dešavanja po tom pitanju”, dodao je američki diplomata.

Posjetioci sajma nevladinih organizacija u Banjoj Luci imali su priliku informirati se o rezultatima projekata realiziranih uz pomoć američke ambasade, a među prisutnima su biti i predstavnici Ambasade SAD-a, Fondacije Mozaik i Grada Banje Luke.

Američka ambasada je u 2014. godini uložila 13.758.000 KM u projekte civilnoga društva koji će biti predstavljeni kroz programe inter-etničke saradnje, osnaživanja žena i programe malih grantova.

Sajam je prilika da se podstaknu i druge nevladine organizacije da svojim prijedlozima apliciraju na projekte, slijedeći primjere dobre prakse korisnika grantova, da bi i oni ostvarili rezultate koji će doprinijeti boljem životu u njihovim zajednicama.

Organizatori događaja su Fondacija Mozaik u saradnji s Ambasadom SAD-a u Sarajevu.

(RTV7/Klix.ba)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.