OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Počela restauracija autobusa iz kultnog filma “Ko to tamo peva”

Restauracija autobusa iz kultnog filma “Ko to tamo peva” počela je u prostorima zagrebačkog Jadran filma, a nakon temeljite obnove i vraćanja autobusa u stanje u kakvom je bio za vrijeme snimanja 1980. godine, planirana je turneja po državama bivše Jugoslavije.

Po riječima predsjednika Uprave Jadran filma Vinka Grubišića, nositelja projekta obnove, za Mercedesov autobus iz 40-ih godina prošlog stoljeća postoji veliki interes javnosti, ali i investitora zainteresiranih za obnovu, iznajmljivanje i turneju, a među njima je i velika tvrtka što posluje u Hrvatskoj i susjednim zemljama.

“Napravili smo plan obnove i planiramo ga staviti na kotače i učiniti ga voznim za turneju po zemljama tzv. regije. Puni naziv tog projekta ne mogu još otkriti, ali radni naslov mu počinje sa “Tko nas…”, ističe Grubišić navodeći da bi turneja mogla krenuti na završetku ljetne sezone. U tom projektu, prema njegovim riječima, sudjelovat će i velika imena iz Hrvatske i susjednih zemalja koja još ne može otkriti.

Grubišić ističe i da za autobus svakog tjedna prima nekoliko poziva onih koji ga žele kupiti ili iznajmiti, ali u Jadran filmu autobus s natpisom “Krstić i sin” smatraju “obiteljskim srebrom”. Osim turneje po zemljama bivše Jugoslavije, u planu je i izvođenje autobusa na zagrebačke ulice – naravno nakon temeljite obnove i dobivanja registracije pod posebnim uvjetima.

“Naš autobus je i budući ‘shuttle’ koji će iz centra Zagreba goste voziti na filmske projekcije i događaje u kino klubu Jadran filma’, ističe Grubišić. Upitan hoće li raspisati natječaj za vozača, nasljednika legendarnog filmskog Miška koji može voziti i zavezanih očiju, predsjednik Uprave Jadran filma ističe da je i to jedna od mogućnosti koju će uzeti u razmatranje.

“Simbolički rečeno, posljednjih dvadesetak godina netko nas i vozi zavezanih očiju”, kaže Grubišić.

Film “Ko to tamo peva” komedija je apsurda iz 1980. koju je režirao Slobodan Šijan. To je i višeslojna priča o tragikomičnim nezgodama putnika u dotrajalom autobusu što u osvit rata 1941. iz srpske provincije vozi prema Beogradu, ali i skrivena alegorija o malograđanskom licemjerju u trenucima društvene krize. “Ko to tamo peva” u kojem su glumili Pavle Vuisić, Danilo Bata Stojković, Dragan Nikolić, Neda Arnerić i ostali vremenom je stekao kultnu reputaciju te se danas smatra jednim od najboljih srpskih, ali i filmova bivše Jugoslavije.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*