Djeca koja govore više jezika imaju izraženiju empatiju

Američki naučnici tvrde da djeca koja govore još neki jezik osim maternjeg imaju izraženiju empatiju prema osobama u okruženju od vršnjaka koji govore samo jedan jezik.

Grupa američkih naučnika je nizom eksperimenata utvrdila da djeca koja govore više jezika lakše i brže uspostavljaju osjećaj saosjećanja sa ljudima u okruženju, a u istraživanju su učestvovala djeca uzrasta od četiri do šest godina.

Ispred djece su stavljali tri “autića” različitih veličina, ali tako da osoba nasuprot djeteta nije vidjela onaj najmanji. Na upit da pomjere najmanji autić, 75 posto djece koja govore dva ili više jezika su shvatili da promatrač ne vidi najmanji autić, pa su pomjerili onaj srednje veličine i tako pokazali empatiju sa posmatračem.

S druge strane, samo polovica djece koja govore jedan jezik su uspjela da pokažu takav gest empatije.

Pored jače empatije i uspostavljanja kontakta sa osobama u okruženju, naučnici su eksperimentima dokazali da djeca koja odrastaju u sredini u kojoj se govori više jezika lakše rješavaju probleme i brže prosuđuju situacije i donose odluke.

Ranija istraživanja su pokazala da učenje stranih jezika pomaže u mentalnom razvoju djece, a naučnici preporučuju da je uzrast od tri godine idealan za učenje stranih jezika.

Detaljni rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu “The Economist”.

 

(Vijesti.ba/AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*