Sa sjednice Vijeća ministara BiH

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva finansija i trezora BiH, donijelo je Odluku o odobravanju izdavanja državne garancije po Ugovoru o zajmu (Projekt centralnog grijanja Prijedor) između Toplana a.d. Prijedor i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Kako je saopćeno iz Vijeća ministara BiH, ovom odlukom BiH daje državnu garanciju Evropskoj banci za obnovu i razvoj po Ugovoru o zajmu, zaključenom između Toplana a.d. Prijedlor i Evropske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 7.000.000 eura, s pripadajućim troškovima iz Ugovora.

Vijeće ministara razmotrilo je i usvojilo Informaciju Ministarstva pravde BiH o presuđenim predmetima za krivična djela propisana članom 411. Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine za 2014. godinu.

U centralnoj bazi podataka o presuđenim predmetima za krivična djela u periodu od 2011. do 2014. godine evidentirano je 1.590 presuda. U 2014. godini dostavljeno je 460 presuda.

Kao i prethodnih godina, i ove je najviše dostavljeno presuda za krivična djela u vezi s drogama, ukupno 372 presude. Za krivotvorenje je bilo 39, a za krivično djelo navođenja na prostituciju dvije presude. Po jedna je bila za krivična djela otmice, iskorištavanja djeteta ili maloljetnika radi pornografije, pranja novca i međunarodnog vrbovanja radi prostitucije.

Ministarstvo pravde BiH će po isteku svake kalendarske godine dostaviti Vijeću ministara pregled i analizu presuđenih slučajeva na osnovu podataka iz centralne baze, te će, shodno Zakonu o sprečavanju i suzbijanju zloupotrebe opojnih droga, Ministarstvu sigurnosti BiH redovno dostavljati izvještaje za presude protiv počinilaca krivičnih djela neovlaštene proizvodnje, prerađivanja i prodaje opojnih droga i otrova.

Ministarstvo pravde BiH će Informaciju dostavi Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH radi upoređivanja s podacima kojim Vijeće raspolaže, a Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH zaduženo je da upozori sudove na obavezu propisanu članom 411. Zakona o krivičnom postupku BiH.

Također, na sjednici je utvrđen Prijedlog sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Bjelorusije o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša.

Ministarstvo vanjskih poslova dostavit će Prijedlog sporazuma Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, uz prijedlog da se za potpisnika sporazuma odredi ministar vanjskih poslova Igor Crnadak.

Sporazumom o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša između Bosne i Hercegovine i Bjelorusije regulirani su bezvizni režim i boravak za nosioce diplomatskih i službenih pasoša koji su imenovani za rad u diplomatskim misijama i konzularnim predstavništvima ili međunarodnim organizacijama na teritoriji druge države tokom njihovog službenog mandata.

Usaglašeni tekst Sporazuma između Vijeća ministara i Vlade Republike Bjelorusije o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša imat će važnu ulogu za unapređenje bilateralne saradnje dvije države, kao i unapređenje prijateljskih odnosa dvije zemlje kroz olakšavanje putovanja i omogućiti proširenje ekonomske i kulturne saradnje ovih država.

Vijeće ministara je upoznato s Informacijom Direkcije za evropske integracije o obavezi uspostavljanja zajedničkih tijela Bosne i Hercegovine i Evropske unije za provođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju – u skladu s glavom X – “Institucionalne, opće i završne odredbe“ Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Direkcija za evropske integracije u direktnoj komunikaciji s Evropskom komisijom utvrdit će planiranu dinamiku održavanja sastanaka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje i Odbora za stabilizaciju i pridruživanje.

Vijeće ministara upoznato je s Godišnjim izvještajem Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa iz oblasti poljoprivrede, ishrane i ruralnog razvoja za Bosnu i Hercegovinu za 2014. godinu.

Riječ je o sveobuhvatnom dokumentu u kojem, između ostalog, stoji da će 2014. godina za poljoprivredu u BiH ostati upamćena po ogomnim direktnim i indirektnim štetama i gubicima uzrokovanih katastrofalnim majskim poplavama koje su procijenjene na oko 366 miliona KM.

Poljoprivredu u 2014. godini, kako stoji u Izvještaju, karakteriziraju i negativni trendovi u zasnivanju proizvodnje, odnosno smanjene su zasijane površine za 16 hiljada hektara ili 3 posto, dok su neobradive oranice povećane za oko hiljadu hektara ili 6,3 posto u odnosu na 2013. godinu.

Kada je riječ o proizvodnji primarnih polioprivrednih proizvoda, nepovoljni vremenski uvjeti negativno su utjecali kako na ostvarenje plana sjetve, tako i na ostvarenje očekivanih prinosa.

Osim negativnih rezultata ostvarenih u proizvodnji, za podsticaje poljoprivredi i ruralnom razvoju izdvojeno je 139,1 miliona KM ili za 4 posto manje sredstava u poređenju s prethodnom godinom.

Usvojen je i Izvještaj Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH o međunarodnoj pomoći u sektoru poljoprivrede, prehrane i ruralnog razvoja u 2014. godini u Bosni i Hercegovini.

Glavni donatori u ovom sektoru u BiH su EU, Japan, Nizozemska, Švedska, Češka, Njemačka, SAD, Švicarska i UN. Mnoge države članice EU pružaju ciljanu pomoć u pojedinačnim sektorima. Međunarodne finansijske institucije, kao što su IFAD i Svjetska banka, daju kredite za razvoj poljoprivrede.

U Izvještaju se navodi da su potrebni zajedničko djelovanje i podrška aktivnostima koje doprinose poboljšanju poslovnog okruženja u oblasti dostizanja standarda za plasman poljoprivrednih proizvoda na evropsko tržište i jačanja konkurentnosti, posebno za mlijeko i prerađevine od mlijeka, te meso, voće i povrće.

Među preporukama za usmjeravanje donatorske pomoći je i podrška ispunjavanju kriterija za članstvo u EU u oblastima poljoprivrede i ruralnog razvoja, sigurnosti hrane, veterinarske i fitosanitarne politike, kao i nastavak aktivnosti na saniranju posljedica prirodnih nepogoda i rad na njihovoj prevenciji.

Vijeće ministara usvojilo je i Izvještaj o radu Radne grupe s analizom efekata uplovljavanja stranih brodova u dio Jadranskog obalnog mora u Bosni i Hercegovini, s preporukama koje je pripremilo Ministarstvo komunikacija i prometa u saradnji s nadležnim institucijama u BiH.

Državna ministarstva komunikacija i prometa te sigurnosti i vanjske trgovine i ekonomskih odnosa će voditi i koordinirati realizaciju ovih preporuka.

Preporuke sadržavaju pravni osnov u konktekstu sagledavanja kompletnog zakonodavstva, vanjskopolitičke, sigurnosne, ekonomske, okolišne i odbrambene aspekte uplovljavanja stranih brodova u dio Jadranskog obalnog mora u BiH.

Također, Vijeće se upoznalo s Izvještajem “Pregled aktivnosti donatora u 2013. godini“, koji je pripremilo Ministarstvo finansija i trezora. Zaduženo je Ministarstvo finansija i trezora BiH da nastavi aktivnosti iz svoje nadležnosti u vezi s daljnjim unapređenjem saradnje s domaćim institucijama, članovima Foruma za koordinaciju donatora i ostalim donatorima prisutnim u BiH, s ciljem efikasnijeg korištenja službene pomoći za razvoj (ODA pomoć), a u skladu s prioritetima BiH i principima Pariške deklaracije o efikasnosti pomoći.

Ministarstvo finansija i trezora BiH treba da nastavi aktivnosti učlanjivanja što većeg broja donatora u Forum za koordinaciju donatora kako bi na taj način ostvarilo sveobuhvatan i transparentan uvid u korištenje sredstava ODA pomoći u BiH.

Članovi Foruma za koordinaciju donatora u BiH izdvojili su ukupno 699,83 miliona eura, od kojih je 198,85 miliona u obliku granta, a 500,98 miliona eura u obliku kredita.

Najveći kreditori bili su Evropska banka za obnovu i razvoj, Evropska investiciona banka, Međunarodna finansijska korporacija i Svjetska banka, dok su EU, SAD/USAID, Švedska/Sida, Njemačka, UNDP i Norveška osigurali najviše sredstava u formi granta.

Najveći postotak pomoći izdvojen je za razvoj privatnog sektora (29 posto) i za potrebe izgradnje transportne i energetske infrastrukture (29 posto), te sektor okoliša i klimatskih promjena (24 posto).

Na sjednici je usvojena Analiza primjene Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini.

Vijeće ministara očekuje od nadleženih obrazovnih vlasti da u što kraćem roku poduzmu neophodne radnje na utvrđivanju svih eventualnih neusklađenosti, a potom pristupe i izmjeni odredaba vlastitih zakona koje su u suprotnosti s Okvirnim zakonom o visokom obrazovanju Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo civilnih poslova zaduženo je da Analizu primjene Okvirnog zakona o visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini, s usvojenim zaključcima dostavi Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske, Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona, Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona, Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona, Ministarstvu za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, skupštinama, Narodnoj skupštini Republike Srpske i skupštinama spomenutih kantona i Rektorskoj konferenciji BiH.

Vijeće ministara je donijelo pojedinačne odluke kojima se u državljanstvo Bosne i Hercegovine primaju Selvija Škrijelj, Gabrijel Kajtazi, Goran Milić, Josip Čolić, Umut Bariş Dönmez, Nikola Jelisić i Marko Tarabochia.

Nna prijedlog Ministarstva za ljudska prava i izbeglice BiH, donesena je Odluka o izmjeni Odluke o osnivanju Mješovite komisije za provođenje Osnovnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Svete stolice i Dodatnog protokola na Osnovni ugovor.

Ovom odlukom su u Mješovitu komisiju ispred BiH imenovani ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac, zamjenik ministra vanjskih poslova Josip Brkić, ministar civilnih poslova Adil Osmanović, šef Kabineta ministra finansija i trezora Saša Marić, sekretar Ministarstva pravde Željko Bogut i Đorđe Miličević zamjenik ministra civilnih poslova, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*