Njemačka: Merkel dočekala lidere sedam država pred početak Samita G7

Njemačka kancelarka Angela Merkel danas je dočekala lidere sedam zemalja na Samitu G7 koji već šesti put okuplja predstavnike sedam najrazvijenijih zemalja svijeta, piše Anadolu Agency (AA).

Prvi u Njemačku danas je doputovao predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama kojeg je Merkel dočekala sa mužem, Joachimom Sauerom. Na luksuzno odmaralište u Alpama potom je uslijedio i dolazak lidera Velike Britanije, Kanade, Francuske, Italije i Japana.

Njima su se pridružili i zvaničnici Evropske unije Donald Tusk i Jean-Claude Juncker koji će također prisustvovati Samitu. Inače, Njemačka je već drugi put domaćin ovog međunarodnog događaja od 1978. godine.

Čelnici će tokom sastanka koji će trajati dva dana razgovarati i o brojnim ekonomskom i drugim temama. Njemačkih zvaničnici proteklih dana su istakli kako će na Samitu biti potaknuta i pitanja koja će omogućiti da do 2030. godine bude uveliko smanjen broj ljudi koji danas u svijetu umiru od gladi i pothranjenosti.

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk izjavio je kako je “okupljanje demokratija najbolja garancija da će sloboda i pluralizam opstati”.

Građani Njemačke, sa druge strane, demonstracijama su izrazili svoje nezadovoljstvo ovim sastankom, a velika grupa njih danas je protestovala na putu koji vodi do luksuznog odmarališta. Najveći broj njih protestovao je na ulicama Garmisch-Partenkirchena.

Na osiguranju Samita angažirano je 22.000 policajaca, a zbog sigurnosti zvaničnika, angažirani su helikopteri koji su ih prevezli do odredišta.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*