Prijave do 18. juna: Učenicama iz BiH, Srbije, Crne Gore, Albanije, Kosova i Makedonije stipendije za školovanje u Turskoj

Ministarstvo obrazovanja Republike Turske u koordinaciji sa turskom fondacijom Diyanet uputilo je poziv učenicama iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Albanije, Kosova i Makedonije koje su završile osnovnu školu kako bi se prijavile za školovanje u međunarodnoj vjerskoj školi (medresa) za djevojke Istanbul Pendik, prenosi Anadolu Agency (AA).

Troškove studiranja, putovanja, ishrane, odjeće i smještaja zajednički će snositi ministarstvo obrazovanja Turske i Diyanet za sve učenice koje na prijemnom ispitu pokažu dobre rezultate, a mogućnost stipendiranja otvorena je i u nastavku njihovog školovanja.

Uslovi koje učenice moraju ispuniti su sljedeći: da su osnovnu školu završile sa visokim ocjenama, da nisu pauzirale godinu dana od završetka osnovne škole bez prihvatljivog razloga, da nisu rođene prije 1. januara 1999. godine, da tokom školovanja u svojoj zemlji nisu kažnjavane zbog nekih postupaka, da nemaju zdravstvenih ili mentalnih prepreka za školovanje u Turskoj.

Također, kako je potvrđeno i iz turske ambasade u BiH, poziv ne vrijedi za državljane Turske.

Prijave se mogu poslati do 18. juna ove godine na adresu konsultantskog odjela za religijske poslove pri ambasadama Republike Turske u zemljama gdje učenik, kandidat živi. U prijavi se moraju dostaviti originalna diploma o završetku osnovne škole ili ovjerena kopija iste, dokaz o uspjehu, kopija pasoša, fotografija i kontakt informacije.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*