Parlament FBiH: Prekinuta sjednica Predstavničkog doma

Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH je prekinuta jer ni nakon pojedinačnog glasanja poslanika nije prihvaćen predloženi dnevni red. Na pojedinačnom glasanju 38 poslanika je glasalo za, 46 protiv, dok je poslanik Salem Halilović iz Stranke za BiH (SBH) bio suzdržan.

Dnevni red je odbijen i prije poslaničke pauze jer nije definisano ko čini parlamentarnu većinu u Federaciji BiH, nakon što je DF najavio da će djelovati opoziciono.

To su predhodno potvrdili predsjednik Kluba SBB-a Nasir Beganović i poslanik SDP-a Damir Mašić, ističući da neće podržati dnevni red sjednice.

Poslanik SDP-a Damir Mašić istakao je da premijer i predsjednik Federacije BiH trebaju dati odgovore na pitanja da li imamo krizu izvršne vlasti i da li imamo parlamentarnu većinu.

“Mislim da su se stekli uslovi za početak rada sjednice. Ne slažem se da od parlamenta treba napraviti javnu pričaonicu”,rekao je poslanik SDA Safet Kešo.

Poslanik Kluba Stranke za BiH Salem Halilović poručio je “na naše ruke danas niko ne može računati”.

“Ne možemo ignorisati činjenicu da li imamo ustavnu Vladu FBiH. Najbolje je odgoditi današnju sjednicu jer za prolazak dnevnog reda ne postoji parlamentarna većina”, rekao je Boro Krišto (HDZ 1990).

Poslanik Jozo Bagarić rekao je da je Klub Koalicije, predvođenom Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZBiH) zainteresiran za nastavak sjednice.

Na sjednici je ranije prihvaćena inicijativa poslanika Elvira Karajbića (SDPBiH) o formiranju Privremene komisije za utvrđivanje zakonitosti dodjele kredita u švicarskim francima.

Također je prihvaćena njegova druga inicijativa o održavanju sjednice Predstavničkog doma, na kojoj će se prioritetno raspravljati o sigurnosnom stanju u Federaciji BiH.

Predsjedavajući Edin Mušić prekinuo je sjednicu jer nisu stvoreni uslovi za njen nastavak.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*