Na novim novčanicama od 10 američkih dolara bit će lik žene

Američki ministar finansija Jack Lew je najavio da će povodom 100. godišnjice od uspostave prava žena da glasaju u SAD-u 2020. godine biti štampane nove novčanice od 10 dolara na kojima će biti i lik žene, javlja Anadolu Agency (AA).

Lew je istakao da će nove novčanice služiti na čast američkoj historiji i vrijednostima, ali da još nije utvrđeno lik koje žene će se naći na novčanicama.

Posljednje žena na američkim novčanicama bila je Martha Washington, čiji lik je u periodu 1891. do 1896. godine bio na novčanici od jednog dolara.

U izboru žene čiji lik će biti štampan na novčanicama će biti uključeni i američki građani posredstvom internet stranica i društvenih mreža.

Nevladine organizacije za ravnopravnost žena su nedavno od vlasti SAD-a tražile da na novčanici od 20 dolara bude lik jedne žene, a s tim u vezi su organizirale anketu koji bi to lik mogao biti. Glasalo je više od milion ispitanika, a među 15 kandidatkinja najviše glasova je osvojila afroamerikanka i simbol za borbu protiv ropstva u SAD-u Harriet Tubman.

Ministar Lew je kazao da je to sretna slučajnost da se upravo sada pojavila mogućnost štampanja novih novčanica od 10 dolara.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*