Probiotici popravljaju raspoloženje

Većina ranijih istraživanja uticaja crijevne mikroflore na zdravlje bilo je usredsređeno na njen uticaj na probavni sistem, ali nova istraživanja pokazuju da je povezana i sa tjelesnom masom i imunološkim sistemom.

Najnovija istraživanja su usredsređena na njenu ulogu i komunikacijsku vezu izmedu crijevne mikroflore i mozga.

Prema novom radu, objavljenom u časopisu “Neuropsychiatric Disease and Treatment”, komunikacijske kanale između crijeva i mozga čine simpatički i parasimpatički živci i živci takozvanog crijevnog nervnog sistema.

Živac vagus, koji je dio parasimpatičkog sistema, dobro je poznati dio na relaciji crijeva-mozak, a posljednjih godina pokazao je ulogu i u dvosmjernoj komunikaciji bakterija crijevne mikroflore i mozga.

Takođe, nervne ćelije u crijevima su toliko brojne i crijevni nervni sistem je toliko razvijen da se često naziva “drugim mozgom”.

Stručnjaci navode da su pojedine studije već pokazale da određeni probiotici mogu pozitivno da utiču na raspoloženje, anksioznost i depresiju.

Takođe, podaci pokazuju da bi povoljan efekat mogli da imaju i prebiotici, odnosno da je uzimanje nekih oligosaharida povezano s poboljšanjem koncentracije i snižavanjem nivoa kortizola, takozvanog hormona stresa.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*