Danas ističe ekstradicioni pritvor Naseru Oriću

Ekstradicioni pritvor ratnom komandantu snaga u Srebrenici Naseru Oriću, nakon hapšenja u Bernu 10. juna, ističe  danas.

U Ministarstvo pravde BiH juče je stigao zahtjev Tužilaštva BiH da od pravosuđa Švajcarske zatraži izručenje Orića, što je Ministarstvo i uradilo.

Tužilaštvo BiH ranije je saopštilo da bi izručenje Orića pravosuđu Srbije ugrozilo procesuiranje predmeta “Naser Orić i drugi” koji se vodi pred pravosuđem BiH, piše N1.

U ovom predmetu, koji je pokrenut 2006. godine, Naser Orić je ispitan 2008. godine po zahtjevu Okružnog tužilaštva Bijeljina, a predmet je 2009. godine, odlukom Suda BiH, preuzet u nadležnost Tužilaštva BiH i Suda BiH.

S obzirom na to da je riječ o osobi koja je državljanin BiH i koja je dostupna pravosudnim organima te da se odaziva na pozive pravosudnih organa, u ovom predmetu nije traženo određivanje mjere pritvora ili drugih mjera zabrane, saopšteno je ranije iz Tužilaštva BiH.

Orić je u Bernu uhapšen po potjernici Srbije zbog sumnje da je izvršio ratne zločine nad srpskim stanovništvom u Srebrenici 1992. godine.

Organizacioni odbor za obilježavanje 20 godina od stradanja Bošnjaka u Srebrenici zaključio je da ukoliko nekadašnji komandant Armije BiH u Srebrenici Naser Orić ne bude pušten na slobodu do 30. juna, sve planirane aktivnosti za 11. juli biće odgođene.
(MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*