EU odbila posljednji grčki prijedlog, bankrot neizbježan

Grčka je u utorak dostavila prijedlog svojim kreditorima da zaključi s Evropskim mehanizmom za stabilnost (EMS) dvogodišnji sporazum koji će omogućiti da se pokriju njene finansijske potrebe i restrukturira dug. No, EU je u utorak kasno navečer taj prijedlog odbila.

U saopćenju pod nazivom “Zahtjev EMS-u”, grčka vlada je objasnila da će “ostati za pregovaračkim stolom” iako se u nedjelju organizira referendum o prijedlozima kreditora pa predlaže sporazum s EMS-om na dvije godine za potpuno pokrivanje njenih finansijskih potreba i restrukturiranje duga.

No, nakon hitne telefonske sjednice, ministri finansija zemalja eurozone odbili su taj grčki prijedlog i to samo nekoliko sati prije ponoći kada na naplatu dolazi 1,6 milijardi eura grčkog duga prema MMF-u.

Šef Eurogrupe i holandski ministar finansija Jeroen Dijsselbloem rekao je da bi bilo “ludo” produžiti pomoć Grčkoj u vrijeme kada grčka vlada odbija pristati na dogovor s kreditorima.

On je pojasnio da je Grčka večeras zatražila novih 29,1 milijardu eura pomoći kako bi se spasila bankrota.

Tačno u ponoć istekao je rok do kada je Grčka trebala platiti ratu kredita MMF-u u iznosu od 1,6 milijardi eura. Kako to nije učinila, Grčka je faktički nakon ponoći u tehničkom bankrotu.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.