Vanredna sjednica Vlade Srbije nakon napada na Vučića u Potočarima

Nakon što je premijer Srbije Aleksandar Vučić napadnut na komemoraciji u Potočarima, održana je sjednica Vlade Srbije, poslije koje se javnosti obratio i sam Vučić.

Podsjetimo, Vučića je prvo verbalno, a zatim kamenicama napala grupa ljudi, poslije čega je delegacija Srbije napustila komemoraciju. “Kao predsjednik Vlade vodio sam delegaciju naše zemlje na 20. pomen nevino stradalim žrtvama u Srebrenici. Zamoljen sam od domaćina da ne govorim na skupu i poštovao sam to. Bio sam veoma pristojno, srdačno dočekan od porodica, od majki ubijenih, od gosoodina Durakovića. Sve vrijeme smo se ponašali dostojanstveno, odgovorno, predstavljao sam svoju zemlju onako kako sam uvijek volio da je predstavljamo”, rekao je Vučić.

“Kada smo izlazili iz prostora fabrike akumulatora, odjednom je grupa navijača iz Srbije počela organizovano da uzvukuje uvrede, sa svih strana krenule su prijetnje i povici, krenuli su razni predmeti. Nisam želio da se sklanjam, obezbjeđenje se hrabro i junački držalo. Ko nije bio tamo ne zna kako je to izgledalo. Želio sam da pitam ljude zašto to rade, ja sam taj koji pruža ruku, koji želi sa vama mir. To je suština naše politike. Napad je dobro organizovan i pripremljen je ranije. Sretan sam što to nisu organizovali članovi porodice žrtava. Čak su i muslimani govorili zašto to radite, zašto ga napadate. U jednom trenutku sam pogođen kamenom u usnu, a naočale su mi polomljene”, rekao je Vučić.

“Izražavam žal što se ovo dogodilo. Žao mi je što neki ljudi nisu prepoznali iskrenu želju za pomirenjem Srba i Bošnjaka. Bez obzira na sve,moja ruka prema Bošnjacima ostaje ispružena i nastaviću sa tom politikom. Uvijek ću biti sreman da razgovaram kako da probleme prevazilazimo. Budala ima u svakom narodu, nismo ni mi u deficitu. Razumijem da se najveći dio bošnjačkog naroda ne slaže sa ovim što je danas učinjeno”, dodao je Vučić.

Pozvao je Srbe da nigdje ne dižu ruke na Bošnjake, jer sa Bošnjacima moramo da živimo. Dosta je bilo mrtvih i bijesa, rekao je premijer Srbije.

“Želim sa vama da razgovaram, a za budale koje su u ovom učestvovale, takvih ima svuda”, poručio je Bošnjacima Vučić.

(RTV7/Depo)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*