Duraković: Organizacioni odbor ne može biti odgovoran!

Pododbor za sigurnost Organizacionog Odbora odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a“ Srebrenica, ocijenio je na današnjoj vanrednoj sjednici kako komemoracija nikada do sada nije pripremana u težim uvjetima.

Počelo je hapšenjem Nasera Orića, otkazivanjem posjete predsjednika Srbije Tomislava Nikolića. također je istaknuto da je postojala kontinuirana saradnja sa osiguranjen srbijanskog premijera Aleksandra Vučića.

Sopćeno da je u Potočarima povrijeđeno pet pripadnika Agencije za koordinaciju BiH, dvojica teže.

“Moramo ozbiljno pristupiti ocjenama, ovo nije lokalni događaj. Memorijalni centar je državna institucija. Sreća je da je Vučić dao onakvu izjavu. Da je bilo drugačije, ne znam kako bismo nastavili živjeti u Srebrenici. Nisam u Srebrenici štitio Vučića, nego dostojanstvo dženaze”, rekako je na današnjoj sjednici predsjednik Organizacionog odbora Ćamil Duraković.

On je uputio kritiku predstavnicima vlasti zbog ponašanja tokom i nakon dženaze.

“Nismo organizirali koridu! Ovo je bila dženaza i nije primjereno i nije civilizirano ono što je urađeno. Primio sam na hiljade prijetnji. Reisul-l-ulema je spasio Srebrenicu 11.07. Sreća je da je tako reagirao i vratio dostojanstvo dženazi koju svi trebamo smatrati našom. Ovaj Organizacioni odbor osuđuje ono sto se desilo, ali odbor sam ne može biti odgovoran. Svi predstavnici delegacija su krajem juna prošli predviđenu trasu kretanja i niko nije iznio nikakve primjedbe, niti rekao da to nije sigurno.

Na današnjoj sjednici se čulo i da osiguranje premijera Srbije Aleksandra Vučića nije imalo nikakvih primjedbi na predloženu trasu, a obišli su je dva puta.

Potpredsjednik Organizacionog odbora Sadik Ahmetović rekao je da treba promijeniti način organiziranja dženaze. Ovo je sveto mjesto i država mora omogućiti pravo porodicama da dostojanstveno ukopaju svoje najmilije.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*