RS treba odustati od referenduma

Vodstvo Srba u Bosni i Hercegovini treba odustati od referenduma koji bi doveo u pitanje postojanje Suda i Tužilašva na državnoj razini jer bi to dovelo u pitanje Ustav BiH, a umjesto toga pozornost se treba usmjeriti prema evropskoj agendi, izjavila je u ponedjeljak u Bruxellesu hrvatska ministrica vanjskih i evropskih poslova Vesna Pusić.

Ministrica Pusić sudjeluje u Bruxellesu na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a na kojem će jedna od tema, pod tačkom razno, biti i Bosna i Hercegovina.

“Mislim da idemo prema tome da se nekako dogovori odustajanje od te ideje jer to za posljedicu ima de facto dovođenje u pitanje ustava BiH i svega drugoga što je Dayton sa sobom donio. Fokus treba biti na tome da BiH i Republika Srpska potpišu sporazum o početku provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, tako da se s tim može krenuti. To je ključno i o tome će se razgovorati, a naravno i o toj ideji za referendum, gdje ja ne vidim drugog rješenja nego da se pažnja na neki način usmjeri na druge stvari i da se od toga odustane”, rekla je Pusić.

Ministrica Pusić je dodala da niko nije ni očekivao da će stvari u BiH teći glatko i bez otpora i da ne treba odustajati već kod prve prepreke, poput ove najave referenduma.

“Ovakve stvari treba rješavati dogovorima i razgovorima, uklanjati ih i ići naprijed prema europskom usmjerenju. Ne treba bacati koplje u trnje kod svake prepreke, kada bismo to radili nikamo ne bismo stigli”, rekla je Pusić.

(FENA)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*