Kako koristiti klima uređaj, a da vam on ne naškodi zdravlju

Ljekari upozoravaju da ne nikako nije dobro pretjerano koristiti klimu. Naročito je loše praviti veliku razliku u odnosu na spoljašnju temperaturu, koja ne bi smjela da bude veća od osam stepeni Celzijusa.

Osim temperaturnog šoka, u slučaju naglog prelaska sa vrelog asfalta u klimatizovanu prostoriju i obrnuto, najveća opasnost po zdravlje prijeti onima koji imaju srčanih problema. Oni mogu da dožive anginozni napad, pa čak i infarkt, javljaju agencije.

Svaka nagla promjena temperature, kada razlika između spoljne i unutrašnje temperature prelazi 10 stepeni, izaziva temperaturni šok u organizmu.

Krvni sudovi ne mogu tako brzo da se skupljaju i šire, i da uspostave normalnu cirkulaciju. To izaziva preopterećenost srca i svih krvnih sudova, pa dolazi do gušenja i pritiska na pluća, srce i želudac, sa bolovima koji se šire ka ramenima, odnosno do predinfarktnog stanja.

Ovo može da se dogodi ne samo osobama koje imaju srčanih problema već i kod relativno zdravih i mladih ljudi.

Posebno je rizično kada se iz klimatizovanih tržnih centara ili radnih prostorija gdje se dnevno provede po nekoliko sati, naglo izađe na vruć vazduh i temperaturu koja ponekad prelazi 40. stepeni.

Podjednako je opasno sjediti i direktno ispod klime, odnosno na mjestu gdje hladan vazduh iz klime direktno “udara”.

To može da izazove glavobolje i bolove u kostima i zglobovima, a tipičan primjer su vozači klimatizovanih automobila, koji se najviše žale na bolove u desnom ramenu, što je mjesto gdje hladan vazduh puše.

Hladan vazduh iz klima uređaja nikada ne smije da bude direktno usmjeren na vrat, lopatice, leđa, zbog opasnosti od išijasa i ukočenja. Treba čuvati i lice da ne bi došlo do paralize živca na licu odnosno facijalnog grča.

(MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*