Spavanje i boravak u prostoriji s mnogo tehnoloških uređaja utječu na san

Stručnjaci preporučavaju što manje boravka u prostorijama u kojima se nalazi mnogo tehnoloških uređaja poput mobitela, tableta, televizora i drugih, kao i njihovo minimalno korištenje, jer emitovanjem plavih zraka utječu na umor i neispavanost, piše Anadolu Agency (AA)

Tehnološki uređaju odašilju štetne zrake koje utječu na san, odnosno česta buđenja tokom noći, umor prilikom ustajanja, ali i tokom čitavog dana, smatra član Upravnog odbora turskog Udruženja Uyku (UYKUDER) profesorica Zerrin Pelin. Udruženje se bavi istraživanjem kvaliteta sna i faktora koji utječu na njega. Neispavanost utječe na kvalitet života, ali i opasnost koju može predstavljati, ako je neispavana osoba vozač. Na taj način, ugrožava ne samo sebe već i druge učesnike u saobraćaju, smatraju iz ovog udruženja

Ona preporučuje što manju upotrebu tableta, mobitela kao i televizora, jer plave zrake koje odašilju negativno utječu na hormon melatonin koji, zapravo kontrolira san i krvni pritisak.

Pelin kaže kako je melatonin hormon koji se najviše izlučuje noću, odnosno između 21 sati i ponoći.

“Ukoliko velika količina plavih zraka utječe na lučenje melatonina kada bi on trebao biti na vrhuncu, osoba će imati problem sa spavanjem”, kazala je Pelin.

Prilikom snižavanja količine izlučenog melatonina, osoba se kasnije često budi što utječe na kvalitet sna.

“Česta buđenja, nedovoljna količina sna, umor, pospanost tokom dana mogu utjecati i na društveni život”, dodala je Pelin.

Ona smatra da manjim korištenjem tehnologije, odnosno njeno korištenje samo u neophodnim situacijama rješenje je za neispavanost i umor.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*