UN: Do 2050. godine u svijetu će biti blizu 10 milijardi ljudi

Prema procjenama eksperata Ujedinjenih nacija broj stanovnika 2050. godine će biti 9,7 milijardi, a do 2022. godine Indija će po broju stanovnika prestići danas najmnogoljudniju zemlju svijeta Kinu, javlja Anadolu Agency (AA).

Ured UN-a za ekonomska i socijalna pitanja je objavio ažurirani izvještaj o očekivanom broju svjetske populacije u kojem se navodi da trenutno na svijetu živi 7,3 milijarde ljudi.

Prema procjenama eksperata, broj svjetske populacije do 2030. godine će porasti na 8,5 milijardi, do 2050. godine na 9,7 milijardi, a 2100. godine broj stanovnika na svijetu će iznositi 11,2 milijarde.

U Izvještaju se navodi da će u naredne četiri i pol decenije najveći priraštaj stanovništva zabilježiti Indija, Nigerija, Pakistan, Demokratska Republika Kongo, Etiopija, Tanzanija, SAD, Indonezija i Uganda.

Afrika će u narednom periodu zabilježiti najveći priraštaj broja stanovništva, a iz UN-a tvrde da će polovica svjetskog priraštaja do 2050. godine biti ostvarena upravo na “Crnom kontinentu“. Sa trenutnih 1,2 milijarde, broj stanovnika Afrike će do 2100. godine porasti na 4,4 milijarde.

Za razliku od Afrike, Evropa će u narednim godinama bilježiti pad broja stanovnika. Procjene su da će sa sadašnjih 738 miliona, do 2100. godine broj Evropljana biti smanjen na 646 miliona. Evropa je ujedno i jedini kontinent koji će bilježiti pad broj stanovnika.

Smanjenje populacije se najavljuje u 48 država u svijetu, a smanjenje broja stanovnika i do 15 posto se očekuje u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Bugarskoj, Mađarskoj, Japanu, Latviji, Litvaniji, Moldaviji, Rumuniji, Srbiji i Ukrajini.

Indija će po broju stanovnika u narednih sedam godina preteći Kinu. Trenutno u Kini živi 1,38 milijardi, a u Indiji 1,31 milijarda ljudi. Do 2022. godine obje zemlje će dostići 1,4 milijarde.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*