Upotreba smartpohea i tableta može izazvati epilepsiju

Pretjerano korištenje smartphonea, tableta i televizije dugo vremena, kao i boravak u prostorijama u kojim se nalazi mnogo elektroničkih uređaja, može izazvati epilepsiju, javlja Anadolu Agency (AA).

Epilepsija je nedovoljno istražena vrsta bolesti, smatraju stručnjaci. Upravo neznanje o njoj izaziva strah kod mnogih.

Epilepsija je poremećaj funkcije mozga, a predstavlja naglo pražnjenje neurona u mozgu, što dovodi do napada epilepsije. Spada među česta neurološka oboljenja.

Ova bolest se različito manifestuje, tako može se pokazati samo u obliku malih suza, ali može se pokazati i grčenjem cijelog tijela i gubitkom svijesti.

Rana dijagnoza i adekvatna terapija mogu predvidjeti ovu bolest.

“U okruženju i svijetu postoji uvrijeđeno mišljenje kako se epilepsija ne može liječiti. Roditelji sakrivaju svoju epileptičnu djecu. Ali terapija pacijentima pomaže da nastave sa normalnim životom i to nas čini sretnima”,  kazala  šef Odjela za neurologiju Medicinskog fakulteta na Selcuk Univerzitetu i predsjednica Udruženja neurologa Turske Serefnur Ozturk.

Ona je istakla da se epilepsija može pojaviti i bez razloga, ali i da su mnogi uzroci ove bolesti nepravilna ishrana, infekcija koja utiče na mozak, nesreće i traume, izljevi krvi, genetika ali i pretjerano korištenje elektroničkih uređaja.

Pacijenti oboljeli od epilepsije često imaju problema s spavanjem i glađu.

“Pojačana svjetlost na na smartphoneima, tabletima, računarima i televizijskim ekranima povećavaju rizik od oboljenja epilepsije. Zbog toga, pacijenti koji boluju od epilepsije trebaju smanjiti blještavo svjetlo na ekranima i manje koristiti elektroničke uređaje. Svjetlost na ekranima treba smanjiti na minimum”, savjetuje Ozturk.

Ponekad je čak i ton prevelike jačine dovoljan da izazove negativne procese u mozgu.

(Anadolu Agency)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*