SSS BiH: Do kraja sedmice odluka o generalnom štrajku

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata (SSS) BiH Ismet Bajramović izjavio je danas, nakon konsultativnog sastanka s predstavnicima granskih sindikata, da će do kraja sedmice Glavni odbor SSSBiH odlučiti o održavanju protesta pred zgradom Vlade FBiH, te o pozivanju na odgovornost i smjeni Federalne vlade.

Upitan o najavljenom generalnom štrajku, Bajramović je rekao da će njegovo održavanje biti neophodno ukoliko poslodavci budu odugovlačili s usklađivanjem općeg kolektivnog ugovora, te da štrajk će biti usmjeren prema njima a ne prema Vladi, jer su poslodavci sada potpisnici tog ugovora umjesto Vlade.

Dodao je da će SSSBiH u Ustavnom sudu FBiH pokušati osporiti novi Zakon o radu jer smatraju da je neustavno usvojen u oba doma Parlamenta FBiH, te da su Međunarodnoj organizaciji rada poslali zahtjev za njegovo preispitivanje a da od Međunarodne konfederacije sindikata očekuju podršku u tim aktivnostima.

Bajramović je naveo da će članstvu SSSBiH biti upućeno uputstvo s nabrojanim radničkim pravima koja su umanjena novim zakonom i odredbama koje im predstavljaju najveću prijetnju.

Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić rekao je da će od resornog ministarstva tražiti odgovor da li je njihov poslodavac Uprava Elektroprivrede BiH ili uprave rudnika da bi znali s kim da usaglašavaju kolektivni ugovor, od kojeg očekuje da bude bolji od važećeg.

(N1/RTV 7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.