Pripremite se za nezaboravni nebeski spektakl

Zvijezde repatice koje se obično pojavljuju na nebu u augustu, imat će svoj “vatromet” čiji će vrhunac biti u noći na četvrtak kada će ih stotinjak svakog sata prelijetati tamnim nebom obećavajući nezaboravan doživljaj.

“Ove godine predstava će biti spektakularna”, rekao je za AFP Morgan Hollis, astronom u britanskom Kraljevskom astronomskom društvu.

Ovaj nezaboravan prizor koji će se moći vidjeti iz svih dijelova našeg planeta, možemo zahvaliti Perzeidima, djelićima kometa Swift-Tuttle koji svake godine presijeca Zemljinu putanju od sredine jula do sredine augusta.

Ulaskom u naš svijet Perzeidi, u Hrvatskoj poznati kao ‘Suze svetog Lovre’, koji su zapravo djelići kometa, sudaraju se s molekulama atmosfere i taj, iznimno jak sudar, proizvodi svjetlo, pojasnio je Jeremie Vaubaillon, astronom u Pariskom opservatoriju (IMCCE).

Ove godine Perzeidi će se najbolje moći vidjeti 12. i 13. augusta kada će se Zemlja naći doslovce u središtu njihova oblaka. Fenomen se može pratiti gotovo dvije sedmice, koliko Zemlji treba da prođe kroz meteorski roj.

Taj roj je gigantski oblak dug više od milion kilometara, s milijardama sitnih dijelova kometa. “Ovo ćemo gledati još godinama, to je pravi izvor zvijezda repatica”, dodaje naučnik.

Sretna je okolnost što se Mjesec ove godine neće vidjeti pa njegova svjetlost neće ometati promatranje.

Naučnici poručuju da je prizor najbolje promatrati golim okom i da nisu potrebni ni dvogled ni teleskop.

(RTV7/N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.