Arapi preplavili BiH: Kupulju zemlju, nekretnine pa i cijela napuštena sela

Iako u ukupnoj statistici nemaju značajan udio, u našoj zemlji je primjetan sve veći broj turista koji dolaze iz arapskih zemalja, barem kada je u pitanju Sarajevo i okolina. U Bosnu i Hercegovinu tako od 2011. godine dolazi sve veći broj turista iz Kuvajta, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Tako, prema riječima Asje Hadžiefendić-Mešić, glasnogovornice Turističke zajednice Kantona Sarajevo, u julu mjesecu Sarajevo je posjetilo 38.000 turista. Kada su u pitanju arapske zemlje najveći broj turista došao je iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, njih 1.414.

Kada je, pak, riječ o ostvarenim noćenjima, arapski turisti se najduže zadržavaju u našoj zemlji, a ostaju po šest ili sedam dana. U ilidžanskom hotelu Hollywood, u julu i augustu dnevno boravi između 600 i 800 gostiju iz Zaljeva.

Ljetuju u BiH
No, veliki broj državljana arapskih zemalja dolaze u našu zemlju na znatno duži vremenski period. Dok jedni kupuju vikendice, iako ne namjeravaju živjeti u BiH, drugi kupuju cijela sela.

“Državljani iz arapskijh zemalja u velikom broju kupuju vikendice, naročito na području Ilidže kako bi mogli dolaziti u našu zemlju tokom odmora”, kazala je za Klix.ba direktorica Agencije za nekretnine Ab-dom Vedina Delki.

Oduševljava ih priroda u našoj zemlji i svi žele kupiti zemlju ili kuće u blizini nekog izvora vode.

“Voda je za njih život, oni uživaju ovdje”, ističe Delki.

Također, sve je masovniji dolazak poslovnih ljudi u našu zemlju. Oni žele investirati u BiH. Upravo zbog toga u našoj zemlji su registrovali veliki broj firmi kako bi uopće mogli kupiti nekretninu kao strani državljani.

Žele zemlju za proizvodnju organske hrane

“Jedan od mojih klijenata želio je kupiti 12 hiljada duluma zemlje ovdje kako bi se bavio proizvodnjom organske hrane. On dolazi iz Emirata, a u Dubaiju imaju svoje tvornice i 400 zaposlenih. Radi se o kompaniji Al-Shourafa Group, a imaju registriranu kompaniju i u Sarajevu – Tasali group”, kaže Delki.

Drugi pak u našoj zemlji kupuju zemljište kako bi pravili nekretnine koje će potom prodavati svoju sunarodnjacima. Tako su meta mnogih agenata za nekretnine napuštena sela i veće površine zemlje.

“Kupili su veliku površinu zemlje ne samo u Sarajevu i na Ilidži nego i u Visokom, Malušićima, Čekrčićima. Prije samo nekoliko dana kupljeno je 100 duluma zemlje kod Visokog”, kazala je ona.

Neki od državljana arapskih zemalja nakon posjete našoj zemlji odlučili su se i za stalni boravak u BiH. Imućni stranci, kako kaže Delki, proputuju cijeli svijet ali se ponovo vraćaju u BiH.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.