Volonterska podrška mladih radnicima Dite

Danas će preko pedeset mladih volontera okupljenih u organizaciji tuzlanske asocijacije UHD „Prijateljice“, učesnika interetničkog kampa i pripadnika Asocijacije „Zelene Staze – Green Tour“ izvesti drugu volontersku akciju u Fabrici deterdženata Dita Tuzla. Akcija je inspirisana ranije organiziranim volonterskim aktivnostima u Diti, a glavnina učesnika će biti mladi koji borave u Tuzli u okviru interetničkog kampa mladih pod nazivom „Odmor od rata – izgradnja mira“, koji se održava od 14. do 20. 08.2015. godine.

Mladi će pomagati na proizvodnim linijama radnicima Dite, a osim volonterske akcije učestovat će u nezaobilaznom međusobnom druženju. Osim mladih iz Tuzle, u akciji će učestovati 50 mladih iz Sombora, Vukovara, Gornjeg Vakufa – Uskoplja i Srebrenice, u okviru Mreže “Mladi ujedinjeni u miru”. Cilj Kampa je očuvanje prijateljstava stečenih na kampovima koji se na prostoru bivše Jugoslavije realizuju od 1996. godine, a finansira ih Komitet za osnovna prava i demokratiju iz Njemačke. Program kampa je baziran na antiratnim radionicama i razgovorima, ali su organizatori ove godine na osnovu pozitivnih iskustava sa Prve volonterske akcije u Diti, došli na ideju da ovaj put podrže i radnike Dite.

Ovom akcijom dalje jača i stasa volonterska fronta sa jasnom porukom da mladi mogu i moraju zajednički mijenjati sadašnjost, a da je volonterizam nezamjenjiv, kako u razvoju mladih individua, tako i u njihovom direktnom i inidirektnom uticaju na jačanje međusobne saradnje, tolerancije i prepoznavanja zajedničkih vrijednosti.

(RTV7)

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*