Zakon o radu u FBiH danas stupa na snagu

U Federaciji Bosne i Hercegovine danas na snagu stupa novi Zakon o radu, nakon što ga je usvojio Federalni parlament i potpisao predsjednik Federacije. I dalje ovaj zakon izaziva kontroverze, jer ga ne prihvata većina radnika, dok ga poslodavci i političari vladajućih stranaka hvale.

Zakon o radu usvojen je prema hitnoj proceduri uz tijesnu potrebnu većinu. Za njega je glasalo 50 poslanika, a 30 je bilo protiv. Vladajuće stranke jedva su uspjele osigurati dovoljan broj glasova, nakon lobiranja kod Stranke za BiH, A-SDA i BPS-a.

Podneseno je ukupno 45 amandmana na Prijedlog zakona o radu, a Vlada FBiH ih je na hitnoj sjednici sve odbila.

Novim zakonom uređuje se zaključivanje ugovora o radu, radno vrijeme, plaće, prestanak ugovora o radu, ostvarivanje prava i obaveza iz radnog odnosa, zaključivanje kolektivnih ugovora, mirno rješavanje kolektivnih radnih sporova i druga pitanja iz radnog odnosa, ako drugim zakonom ili međunarodnim ugovorom nije drugačije određeno.

U Republici Srpskoj Zakon o radu još nije usvojen, a analitičari smatraju da će na kraju biti usvojen tekst sličan, ako ne i identičan onom iz FBiH. Trenutno tamo predstavnici Sindikata razgovaraju sa stranačkim liderima i lobiraju da Zakon o radu ne prođe u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Ovo je teško očekivati jer su vladajući SNSD i njegovi sateliti već jasno poručili da je zakon napredak u odnosu na sadašnje stanje.

Sindikati u Federaciji BiH, ali i u RS-u najavili su val radničkih protesta zbog usvajanja Zakona o radu, na kome je insistirala međunarodna zajednaica, odnosno MMF.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*