Mostar Sevdah Reunion večeras na Panonnici

Mostar Sevdah Reunion, pioniri svedaha 21. stoljeća, održat će koncert na JKP Panonnica, u Ljetnoj bašti “Vrtić” 22. avgusta 2015.godina, od 21 sat. Karte za koncert po cijeni od 5 KM moći će se kupiti na ulazu, na istočnj kapiji Panonike, iza benzinske stanice INA.

Mostar Sevdah Reunion, najveći bosanskohercegovački i mostarski kulturni ambasadori, svojim jedinstvenim stilom izvođenja, kombinirajući izvorne sevdalinke sa jazz, blues, soul i etno glazbenim elementima, oduševljavaju publiku diljem svijeta. Njihov se glazbeni izričaj gotovo u cijelosti sastoji od sevdaha i sevdalinki u modernim aranžmanima.

Idejni začetnik sastava je Dragi Šestić, producent i menadžer benda. Prvi album je snimljen u Centru Pavarotti u Mostaru i izdan je 1999. godine, a mostarski bend ubrzo postaje stalni posjetitelj najvećih World Music i jazz festivala, te koncertnih dvorana diljem svijeta poput: Queen Elizabeth Hall i Barbican Center u Londonu, Concertgebouw u Amsterdamu, Konzerhauz u Beču, Kremljskog drzavnog teatra u Moskvi, Palače umjetnosti u Budimpešti, North Sea Jazz Festivala, Nice Jazz Festivala, WOMAD festivala i mnogih drugih…

Mostar Sevdah Reunion je održao stotine koncerata, a o značaju ovog muzičkog projekta najbolje govore i i 4 dokumentarna filma koja su napravljena o bendu.

Sa posljednjim albumom “Tales From A Forgotten City” (Priče iz zaboravljenog grada) i izlaskom istoimenog dokumentarnog filma u režiji Amira Grabusa bend je uspio unijeti i ekstra dimenziju u cijeli projekat – prvi konceptualni album World Music-a. Još jednom su prezentirati sevdah kao niko do sada – napravili su vremensko putovanje u doba kada su u Mostaru živjela i stvarala njegova dva najveća pjesnika, Aleksa Šantić i Osman Đikić. Album se tokom prva tri mjeseca godine našao u TOP 5 evropskih World Music top liste, koju sačinjavaju sve članice EBU (Eurovision Broadcasting Union).

“Što te nema” i “Laku noć”, dvije kompozicije sa albuma “Tales From A Forgotten City”, već osam mjeseci zaredom se nalaze na prvom mjestu najznačajnijeg World Music internet portala “Ethnocloud”.

British Airways, britianska avio tvrtka, uvrstila je u playlist interkontinentalnih letova par pjesama sa istog albuma, a listu su sačinili, ni manje ni više nego, Mick Jagger I Rufus Wainwright (skladatelj opera).

Najveći World Music magazine u svijetu, britanski Songlines, im je dao u recenziji albuma značkicu “TOP OF THE WORLD” (vrh svijeta) za ovo muzičko ostvarenje.

Mostar Sevdah Reunion čiju muziku neki opisuju kao “Balkanski blues” čine Mišo Petrović (solo gitara), Sandi Duraković (ritam gitara), Nermin Alukić (vokal i gitara ), Vanja Radoja (violina), Marko Jakovljević (bas), Gabrijel Prusina (glasovir) i Senad Trnovac (bubnjevi).

(Front Slobode)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*