Golotinja i nasilje na reklamama ipak ne prodaju proizvod

Rezultati američkog istraživanja pokazali su da su reklame na kojima su prikazane scene golotinje ili nasilja manje efikasne u odnosu na one koje ne sadrže takve elemente, prenosi Anadolu Agency (AA).

Godinama se vjerovalo da scene golotinje i nasilja na reklamama utječu na veću prodaju proizvoda.

U naučnoj studiji, objavljenoj u časopisu “Psychological Bulletin”, naučnici sa Univerziteta u Ohiju ističu da reklamne kompanije koje koriste ove strategije ne bilježe dobre rezultate.

Brad Bushman, profesor komunikacije i psihologije, smatra da reklame koje se zasnivaju na golitinji i nasilju skreću pažnju gledalaca sa proizvoda koji reklamiraju.

U istraživanju se navodi kako posmatrači obično pamte samo privlačne ili agresivne prikaze, ali ne i komercijalnu poruku koja se želi poslati.

Istraživanje je pokazalo da se dešava da se gledaoci vrlo često i ne sjećaju koji proizvod je reklamiran na takvim reklamama.

Profesor Bushman ističe kako su proizvodi iz takvih reklama često u potpunosti zaboravljeni.

“Tako reklamirani brendovi će biti brzo zaboravljeni, a njihovi proizvodi nepovoljnije ocijenjeni i manje privlačni kupcima”, kazao je ovaj profesor koji je radio na istraživanju sa timom stručnjaka.

U istraživanju su analizirani rezultati više od 50 naučnih studija kojima je bilo obuhvaćeno više od 8.400 ispitanika.

Cilj istraživanja je bio utvrditi efikasnost scena golotinje i nasilja u reklamama na prodaju proizvoda.

(Anadolija)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*