Crveni krst BiH započeo akciju prikupljanja pomoći za izbjeglice iz Sirije i drugih zemalja

Crveni krst BiH u svom saopćenju navodi da su spremni za slučaj ulaska izbjeglica u BiH, a ostvareni su i kontakti sa susjednim nacionalnim društvim Crvenog krsta u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Posljednjih mjeseci svjedoci smo teške, često dramatične humanitarne situacije koja se događa u zemljama regije i zemljama Mediterana suočenim sa poteškoćama u zbrinjavanju velikog broja migranata i izbjeglica iz Sirije i drugih zemalja zahvaćenih ratovima, dugotrajnim sukobima i kršenjem ljudskih prava.

Iz Crvenog krsta BiH navode da će, ako im bude upućen poziv iz Srbije i Makedonije, poduzeti sve mejere kako bi se adekvatno odgovorilo na poziv.

“Ostvareni su i kontakti i saradnja sa vlastima BiH, Međunarodnom Federacijom društva Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, UNHCR-om, te je u skladu sa zakonskim mandatom koji nam je povjeren pokrenuta akcija solidarnosti za Pomoć izbjeglicama na području Jugositočne Evrope”, navodi se u saopćenju.

Humanitarna pomoć će se prikupljati putem transakcijskog računa Društva Crvenog krsta BiH otvorenog u SBERBANK BH d.d. u Sarajevu (Broj računa: 140-101-11300020-18).

Također, pozivom na jedinstveni humanitarni broj 17003 doniraju se 2 KM.
(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*