Smrti migranata u Austriji su zločini koji vrijeđaju čovječanstvo

Papa Franjo je osudio smrt 71 migranta koji su pronađeni u kamionu na autocesti Budimpešta-Beč i pozvao na “učinkovitu saradnju” kako bi se spriječili zločini koji predstavljaju “uvredu cijelom čovječanstvu”.

Papa je u nedjelju vjernike okupljene na Trgu sv. Petra u Rimu pozvao da s njim u tišini mole za migrante koji su izgubili živote “na tim strašnim putovanjima”.

“Pridružujem se cijeloj austrijskoj Crkvi u molitvi za žrtve, njih 71, među kojima je i četvero djece. Povjeravam svakog od njih na milost Boga”, kazao je Papa. On od svog ustoličenja za poglavara Rimokatoličke Crkve 2013. upozorava i govori protiv “globalizacije ravnodušnosti” prema migrantima. Samo u julu u Evropu je stiglo 107.000 izbjeglica i migranata.

Među izbjeglicama je i veliki broj kršćana iz Iraka, Nigerije i ostalih zemalja koje bježe pred progonima, a Papa je zatražio od međunarodne zajednice da “učini nešto kako bi se stalo na kraj nasilju i zloupotrebi vlasti”.

Papa Franjo je u tom kontekstu pozdravio beatifikaciju u Libanu sirijsko-katoličkog biskupa Flaviena Michela Melkija kojeg su 1915. odsjecanjem glave ubili Osmanlije, kazavši da njegovo proglašenje blaženim progonjenim kršćanima na Bliskom istoku donosi “utjehu, hrabrost i nadu”.

Podsjetio je u svom nedjeljnom Angelusu da se kršćane i danas progoni na Bliskom istoku i ostalim dijelovima svijeta te uputio poziv “zakonodavcima i vladama” u regiji da osiguraju vjerske slobode.

(MOJportal)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*