Evropska komisija najavila milione eura pomoći Zapadnom Balkanu i Turskoj u vezi sa migracijama

Evropska komisija najavila je novu pomoć u finansiranju glavnih aktivnosti u vezi sa migracijom na Zapadnom Balkanu i u Turskoj za koje će i u narednom periodu biti izdvojene desetine miliona eura pomoći tom području, javlja Anadolu Agency (AA).

Pretpristupna pomoć za aktivnosti vezane za migraciju na Zapadnom Balkanu i u Turskoj od 2007. iznosi inače, oko 600 miliona eura, navedeno je iz Evropske komisije.

Tako će se od novembra 2015. implementirati IPA II program “Regionalna podrška zaštitno-osjetljivom upravljanju migracijom na Zapadnom Balkanu i u Turskoj” u trajanju od tri godine i sa budžetom od osam miliona eura.

Program će unaprijediti kapacitet zemalja korisnica da pruže zaštitno-osjetljive odgovore na tokove migracije tako što će ojačati identifikaciju migranata, unaprijediti razmjenu informacija i uspostaviti osnove za održiva rješenja povratka. Komisija će ovaj projekat implementirati kroz odgovarajuće agencije EU, uključujući Frontex, kao i Međunarodnu organizaciju za migraciju (IOM) i UN-ovu agenciju za izbjeglice (UNHCR).

Kada je u pitanju Republika Srbija sveukupna pretpristupna pomoć za aktivnosti vezane za migraciju (prošle i planirane) iznosi 54 miliona eura.

Delegacija EU u Srbiji trenutno obezbjeđuje 240.000 eura iz IPA II za dodatne potrebe, kao što je odlaganje otpada, voda i sanitarije i druge potrebe koje će biti utvrđene u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i sa Komesarijatom za izbjeglice.

Dodatno uz ova sredstva, EU će nastaviti srednjeročno i dugoročno podržavati reformu sistema za azil u Srbiji. Nekih 8,2 miliona eura IPA sredstava za Srbiju već je predodređeno za projekte čija je implementacija u toku ili će početi u roku od sljedećih godinu dana.

Tako je 3,2 miliona je namijenjeno za proširenje postojećih smještajnih kapaciteta za migrante u Srbiji, već je u toku EU twinning projekat u vrijednosti od milion eura koji se fokusira na izradu novog zakona o azilu i ubrzanje reforme sistema za azil, dok je četiri miliona eura namijenjeno daljem razvoju sistema za nadzor granice u Srbiji.

Sveukupna pretpristupna pomoć za aktivnosti vezane za migraciju (prošle i planirane) za Makedoniju je 24 miliona eura.

U sklopu IPA II za 2016. EU namjerava obezbijediti 12 miliona eura za podršku Vladi Makedonije. Sredstva će pomoći implementaciju migracijske politike kroz niz različitih aktivnosti, uključujući unaprjeđenje infrastrukture, opreme i IT podrške za funkcioniranje azilantske i migracijske politike, jačanje funkcioniranja vizne politike, borbu protiv trgovine ljudima i podršku za žrtve trgovine i nasilja, unaprjeđenje uslova u policijskim stanicama i jačanje kapaciteta za obuku i obrazovanje u području unutrašnjih poslova.

Za Bosnu i Hercegovinu sveukupna pretpristupna pomoć za aktivnosti vezane za migraciju (prošle i planirane) iznosi 10,5 miliona eura.

Samo za 2015. je u skopu IPA II predviđeno je dva miliona eura za podršku graničnoj policiji.

Iznos od 20 miliona eura planiran je za 2015. u sklopu IPA II za Crnu Goru. Sredstva su namijenjena podršci za ‘Integrisano upravljanje granicama’.

Sveukupna pretpristupna pomoć za aktivnosti vezane za migraciju (prošle i planirane) za Crnu Goru iznosi 22,6 miliona eura.

Planirani program za 2015. u sklopu IPA II za Albaniju sadrži jaku komponentu za izgradnju kapaciteta agencija za sprovođenje zakona koja između ostalog pokriva integrisano upravljanje granicom (IBM) u cilju unaprjeđenja graničnog sigurnosnog sistema kako bi se postigla potpuna usklađenost sa pravnom tekovinom EU i Schengena. Indikativni budžet za IBM je 1,5 miliona eura za 2015. godinu.

Sveukupna pretpristupna pomoć za aktivnosti vezane za migraciju za Albaniju (prošle i planirane) iznosi 4,5 miliona eura.

U sklopu IPA II za Kosovo je planirano 2,5 miliona eura za jačanje kosovskih institucija u pogledu efikasnog upravljanja migracijom.

Sveukupna pretpristupna pomoć za aktivnosti vezane za migraciju (prošle i planirane) za Kosovo iznose 7,1 milion eura.

Istovremeno, sveukupna pretpristupna pomoć za aktivnosti vezane za migraciju (prošle i planirane) za Tursku je 469 miliona eura.

Poduzet je niz strukturalnih aktivnosti kojim se podržavaju napori Turske vezani za mapu puta za bezvizni režim. Sredstva iz IPA I u području unutrašnjih poslova povećavaju se sa 130 miliona eura na indikativno dodijeljeni iznos od 245 miliona eura za period 2014-2016.

Veći dio pomoći namijenjen je za: integrisano upravljanje granicom fokusirano na kopnene i pomorske granice, podršku za izgradnju deportacijskih centara za nelegalne migrante i prihvatnih centara za azilante, podršku za međunarodni sistem zaštite i podršku borbi protiv trgovine ljudima.

Kako bi se Turskoj pomoglo nositi se sa prilivom sirijskih migranata obezbijeđeno je 94 miliona eura.

Inače, u okviru humanitarnih sredstava namijenjenih za izbjeglice i azilante 26. avgusta 2015. Evropska komisija dodijelila je 1,5 miliona eura humanitarnih sredstava za pomoć izbjeglicama i migrantima u Srbiji i Makedoniji. Ova pomoć će podržati humanitarne partnere koji pomažu sa pružanjem osnovnih usluga u vanrednim okolnostima kao što su pitka voda, higijena, zdravstvena zaštita, sklonište i zaštita za izbjeglice i migrante, unaprjeđenje prihvatnih centara i koordinacija i izvještavanje o pitanjima migracije u regiji.

Nedavno je Evropska komisija dodijelila 90.000 eura humanitarne pomoći EU Makedoniji i 150.000 eura Srbiji kao odgovor na ovu vanrednu situaciju. Sredstva su usmjerena kroz Fond hitne pomoći (eng. Disaster Relief Emergency Fund, DREF) Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca (eng. International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies, IFRC) i direktno proslijeđena nacionalnim društvima Crvenog krsta u ove dvije zemlje.

Uz ova nova sredstva, ukupna humanitarna pomoć EU za podršku ugroženim izbjeglicama i migrantima u Srbiji i Makedoniji iznosi 1,74 miliona eura.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*