Cum grano salis: Obilježeno 150 godina od rođenja Silvija Strahimira Kranjčevića

Proglašenjem pobjednika i dodjelom nagrade Meša Selimović za najbolji roman objavljen u 2014.godini, večeras se u Tuzli završavaju 15.Međunarodni književni susreti Cum grano salis. Ovog posljednjeg dana manifestacije u Ateljeu Ismet Mujezinović je obilježen značajan jubilej,150 godina od rođenja pjesnika Silvija Strahimira Kranjčevića.

Iako je rođen u Senju u Hrvatskoj, Silvije Strahimir Kranjčević je svoj radni vijek proveo u Bosni i Hercegovini gdje je i umro, a svoje posljednje djelo „Trzaji“, objavio je upravo u Tuzli 1902.godine. O njegovom životu i djelu ovom prilikom su govorili, u ime domaćina direktor Narodne i univerzitetske biblioteke „Derviš Sušić“ Tuzla Edin Jahić, direktorica Gradske knjižnice Rijeka Gorana Mihoč, književnik Mile Stojić, i akademik Zdenko Lešić.

Tuzla se Silviju Strahimiru Kranjčeviću odužila na adekvatan način, kazao je direktor tuzlanske biblioteke Edin Jahić. Ove godine je urađenjo reprint idanje „Trzaja“, prema mišljenju kritičara njegovo najbolje djelo.

Pored ove godišnjice, u okviru 15.Međunarodnih književnih susreta Cum grano salis, obilježeno je i 90 godina od rođenja književnika Derviša Sušića, 110 godina od rođenja Hasana Kikića, i 100 godina od rođenja Branka Ćopića.

(RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*